Stockholm

Varför hatar du på självsäkra kvinnor, Jenny Strömstedt?

Johanna Nordström skriver att det är helt fel väg att gå när Jenny Strömstedt kritiserar kvinnor som lägger ut bilder på sina kroppar.
1 av 3
Johanna Nordström skriver att det är helt fel väg att gå när Jenny Strömstedt kritiserar kvinnor som lägger ut bilder på sina kroppar. Foto: Privat/TT
Jenny Strömstedt
2 av 3
Jenny Strömstedt. Foto: TT
Johanna Nordström
3 av 3
Johanna Nordström. Foto: Privat

Johanna Nordström: Kvinnors kroppar ska belysas, hyllas och respekteras precis som de är. För vem är du att säga åt någon vad den tycker om och inte tycker om.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Mer om skribenten

Johanna Nordström är Social media manager på Nyheter24.

Följ henne på twitter: @jonielol

"Käraste småsystrar, varför visar ni rumpan?" skriver Jenny Strömstedt i en krönika. Bara rubriken gör mig förbannad.

Hon kommer fram till att bilder där kvinnor visar upp sina rumpor påminner om porr och att förklaringen till de utmanande stjärtposerna är att kvinnorna gillar sina normfulländade kroppar och vill ställa ut dem som ett bättre konstverk.

Vad som nu skulle vara fel med att vara stolt över sin kropp? Är inte det helt jävla rätt att krossa alla typer av artiklar i media om att "snabbast gå ner sina julkilon" eller "hur du snabbast springer bort fettet" oavsett om du är smal, tjock, mullig, rund, kurvig eller vad man nu själv väljer att se sin kropp som.

Jag tycker att det är fantastiskt att alla typer av kvinnor vågar visa upp sina kroppar på internet. Att man för en gång skull skiter i vad samhället säger till oss och pekar finger åt patriarkatet.

För vi kvinnor växer upp med ordet självrespekt. Vi ska ha respekt för oss själva och med det menar man att man ska inte lägga upp lättklädda bilder eller va lättklädd på stan. För då har man ingen självrespekt. Då får man istället skylla sig själv om man blir utsatt för sexuella trakasserier eller för sexuellt våld.

Jenny skriver att det är dystert att kvinnors kroppar ska behöva recenseras av andra. Jag håller med. Det är jävligt dystert. Och det är jävligt dystert att Jenny själv gör detta.

Kvinnors kroppar ska belysas, hyllas och respekteras precis som de är. Kvinnors kroppar ska inte ifrågasättas, påpekas och tryckas ner. För vem är du att säga åt någon vad den tycker om och inte tycker om.

Kvinnor har levt under flera generationer med att inte tycka om sin kropp. Att inte tro att de duger. Låt det inte fortsätta så Jenny.

Du som är en stor och mäktig mediekvinna. Hylla. För jävlar vad snygga rumpor jag ser på internet. Jävlar vad jag älskar att se självsäkra kvinnor som vågar visa upp sin kropp oavsett storlek.

Så ja. Det är jävligt dystert för jag trodde att kvinnor som du skulle backa och stå bakom och inte kritisera varför kvinnor äntligen vågar visa upp sig på deras egna villkor.

Men det är en sak som du har rätt i Jenny. Det finns så mycket annat kvar att göra i kampen mot patriarkatet.


Det finns så mycket annat kvar att göra i kampen mot patriarkatet än att fortsätta trycka ner kvinnor och springa dess jävla ärenden.

Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 2 timmar sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 2 timmar sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: 3 timmar sedan

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: 3 timmar sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: igår 20:18

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: igår 20:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.