Peter Springare, polis, skriver att nästan alla kriminella i Örebro har utländska namn.
1 av 3
Peter Springare, polis, skriver att nästan alla kriminella i Örebro har utländska namn. - Foto: TT Bild
Peter Springare, polisen i Örebro.
2 av 3
Peter Springare, polisen i Örebro. - Foto: TT Bild
3 av 3
- Foto: TT Bild

Ja, Peter Springare, det är klart vi ska prata om invandring

Peter Springare, polis i Örebro, skriver att invandrare begår fler brott än svenskar. Det enda han bidrar till är rasism.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @emmajlindstrom.

Örebropolisen Peter Springare tror att han har gjort något nytt. I ett Facebookinlägg skriver han att namnen på personer som utför brott i staden till stor del är utländska.

"Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer...va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen." skriver han i inlägget.

Så handlar kriminalitet om invandring? Nej, Springare, du klarar inte av att se helheten. Brott handlar aldrig om ursprung, däremot handlar det många gånger om klass, utsatthet och utanförskap, vilket bland annat kriminologen Jerzy Sarnecki slår fast.

Det är sant att personer med utländsk bakgrund begår fler brott än personer med svensk bakgrund. Sarnecki säger så här:

– Det blir först intressant när man tittar på orsaken, och forskning visar att huvudproblemet inte är vilka länder man kommer från utan hur man lever när man kommit till Sverige. Till exempel den gigantiska arbetslösheten och dåligt fungerande integration, säger kriminologen i en intervju med SVT.

Så ja, vi kan prata om invandring, men då måste vi också prata om Sverige. Om vi som har typiskt svenska namn, som du och jag Peter, fortsätter att skapa avstånd till personer som har utländskt klingande namn kommer ingenting bli bättre.

Du bidrar till utsatthet, rasism och hat. Ditt inlägg i debatten bidrar till den klyfta som enligt experter är anledningen till att det ser ut så här. Prata om invandring om du vill, men prata i så fall också om rasismen som du bidrar till.

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inrikesresor med flyget minskade

Utsläpp från fossila bränslen väntas öka globalt

Världens koldioxidutsläpp från fossila bränslen väntas öka med 1,1 procent i år, enligt en årlig rapport från Global Carbon Project. Ökningen syns främst från Kina och Indien samt den globala flygtrafiken, enligt forskarna.

Ny prognos – tre räntesänkningar nästa år

Lägre inflation och flera räntesänkningar. Danske Bank ser ljuset i konjunkturmörkret, och det relativt snart.

Källor: Två civila för varje död Hamas-milisman

För varje död milisman i Hamas dör omkring två civila på Gazaremsan, uppger källor inom Israels militär för AFP. Uppgifterna kommer dagarna efter att den israeliska militären utökat sin markoffensiv.

Brett stöd för försvarsavtal med USA

Stödet för det nya försvarsavtalet med USA är brett i riksdagen. Vänsterpartiet varnar dock för att överlåta rätten till USA att döma amerikanska soldater som begår eventuella brott i Sverige.

Trots kronlyftet – handlaren sänker inte priset

Trots att kronan stärkts de senaste månaderna blir maten inte billigare. Men snart kan det vända. En starkare krona kommer att sätta avtryck i lägre livsmedelspriser under 2024, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.