Fredag 23 Apr
Stockholm

Ja, Peter Springare, det är klart vi ska prata om invandring

Peter Springare, polis, skriver att nästan alla kriminella i Örebro har utländska namn.
1 av 3
Peter Springare, polis, skriver att nästan alla kriminella i Örebro har utländska namn. Foto: TT Bild
Peter Springare, polisen i Örebro.
2 av 3
Peter Springare, polisen i Örebro. Foto: TT Bild
3 av 3

Peter Springare, polis i Örebro, skriver att invandrare begår fler brott än svenskar. Det enda han bidrar till är rasism.

Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @emmajlindstrom.

Örebropolisen Peter Springare tror att han har gjort något nytt. I ett Facebookinlägg skriver han att namnen på personer som utför brott i staden till stor del är utländska.

"Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer...va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen." skriver han i inlägget.

Så handlar kriminalitet om invandring? Nej, Springare, du klarar inte av att se helheten. Brott handlar aldrig om ursprung, däremot handlar det många gånger om klass, utsatthet och utanförskap, vilket bland annat kriminologen Jerzy Sarnecki slår fast.

Det är sant att personer med utländsk bakgrund begår fler brott än personer med svensk bakgrund. Sarnecki säger så här:

– Det blir först intressant när man tittar på orsaken, och forskning visar att huvudproblemet inte är vilka länder man kommer från utan hur man lever när man kommit till Sverige. Till exempel den gigantiska arbetslösheten och dåligt fungerande integration, säger kriminologen i en intervju med SVT.

Så ja, vi kan prata om invandring, men då måste vi också prata om Sverige. Om vi som har typiskt svenska namn, som du och jag Peter, fortsätter att skapa avstånd till personer som har utländskt klingande namn kommer ingenting bli bättre.

Du bidrar till utsatthet, rasism och hat. Ditt inlägg i debatten bidrar till den klyfta som enligt experter är anledningen till att det ser ut så här. Prata om invandring om du vill, men prata i så fall också om rasismen som du bidrar till.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (44)
Kopiera länk
Dela