Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Väljer du bort vaccin? Håll ditt livsfarliga barn borta från förskolan

- 17/03/2017, 13:07
Nyheter24:s reporter Amanda Leander har tidigare skrivit om sin inställning till vaccin. Nu är ämnet tyvärr mer aktuellt än någonsin, menar hon.

Nyheter24:s reporter Amanda Leander har tidigare skrivit om sin inställning till vaccin. Nu är ämnet tyvärr mer aktuellt än någonsin, menar hon.

Privat/TT

Nyheter24:s reporter Amanda Leander chockades när hon fick läsa om hur en förälder planerade "mässlingsparty" för förskolebarn.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tre nya fall av mässlingen har konstaterats bara här i Stockholm nyligen.

Och i sociala medier kokar kommentarsfälten, särskilt i föräldraforum. Läsningen jag plågade mig igenom under gårdagen är chockerande ignorant.

En förälder skrev i ett föräldraforum att hen var rädd att erkänna för sitt barns förskolepersonal att dottern inte är vaccinerad. Föräldern till barnet kände sig orättvist behandlad i samhället och beklagade sig över att behöva smyga med sitt ställningstagande.

En annan förälder skröt om att hen var pepp på att dra ihop ett "mässlingparty", så att så många barn som möjligt kunde smittas och därmed bli immuna sen.

Jag kunde knappt tro mina ögon.

Att välja att avstå från vaccin är en lyxfråga i det privilegierade samhälle vi lever i idag.

Jag vet att det här med vaccination är snårigt och till och med läskigt. Jag vet att det är svårt att sålla all information om för- och nackdelar med vaccin som nybliven förälder. Självklart vill vi skydda våra älskade ungar mot alla tänkbara hemskheter, det sitter i ryggmärgen.

Men vi har också ett kollektivt ansvar. Vi kan inte bara se till våra egna barns bästa, det är en oerhört självisk handling.

För inte så länge sedan skrev jag en krönika där jag med en stor skopa sarkasm tog upp fem anledningar att absolut inte vaccinera ditt barn. Vaccinationsmotståndare, så kallade "anti-vaxxers", blev fullständigt galna av ilska.

Tänk att texten skulle ge en så bitter eftersmak så snart därefter. Nu är mässlingen ett faktum att behöva oroa sig för igen. På riktigt. 2017.

Det vår förbannade plikt att inte vandra runt som självcentrerade historielösa skygglappar. Det gäller inte bara vaccinfrågan utan så många andra aspekter i samhället.

Alla barn har rätt att gå i förskolan i Sverige. Men bara tanken på att det finns föräldrar som undanhåller livsviktig information om sina ovaccinerade barn, det skrämmer mig verkligen.

Om du nu väljer att ta ett beslut som är potentiellt livshotande för utsatta barn som av olika skäl faktiskt inte kan ta vaccinet, då får du faktiskt ha tillräckligt mycket civilkurage att stå för det också.

Var öppen med ditt val så att vi andra föräldrar åtminstone har en chans att förhålla oss till ditt det. Och framför allt, håll ditt barn borta från förskolan.

Hur kan ni vaccinationsmotståndare ha mage att vara så förbannat själviska?

Det är inte köttätande, skärmtid eller den senaste flugan när det kommer till val av barnvagn vi snackar om här. Det är på liv och död, för fler än bara ditt barn.

Amanda Leander är reporter på Nyheter24. Här kan du läsa ett urval av hennes tidigare krönikor:

Alla tjatar om att din kropp duger som den är – så länge den inte ser ut så här

Kära Sverigevänner – sluta bete er som historielösa idioter

En av mitt barns viktigaste föräldrar är bonusmamman

Polisens självgodhet är ett hån mot oss våldtagna

Vad har du för inställning till vaccin?