Måndag 15 Aug
Stockholm

Alla borde ha onani på schemat i skolan – det här är varför

Nyheter24:s Malin Nilsson tycker onani borde föras in som skolämne.
Nyheter24:s Malin Nilsson tycker onani borde föras in som skolämne. Foto: Shutterstock/Nyheter24

Nyheter24:s reporter Malin Nilsson vill att onani införs i skolundervisningen, helst som ett eget ämne.

Kommentera (63)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag skrev nyligen en artikel om 15 saker vi borde ha lärt oss på sexualkunskapen. För som den är nu är den inte bara usel och skuldbeläggande, utan alldeles för normativ.

Sexualkunskapen riktar sig till heterosexuella personer som bara vill skaffa barn – inte för att vi har en drift så stark att den kan få vem som helst att sätta sig i en taxi mitt i natten för att få ligga lite.

Dessutom utgår den utifrån monogama relationer där kvinnan tar ansvar för att skydda sig, och där penetrationssex i missionärsställning är den givna huvudakten. Där polygami, analsex och BDSM är så avvikande att det inte ens tas upp.

Men nog om det. Det fanns givetvis en punkt som jag glömde, för det förtjänar så mycket mer uppmärksamhet än en punkt i en lista. Något så viktigt att det borde införas som ämne i skolan: Onani.

För de allra flesta börjar det sexuella uppvaknandet med onani. Vi känner på oss själva, lär oss vad vi tycker om, får känna en orgasm för första gången och vi fantiserar. Trots detta är det inget vi talar om, inte ens på sexualkunskapen.

Och jo visst. Det pratas ofta om hur killar runkar, nästan så mycket att det ryggdunkas och inte ett enda ögonbryn lyfts när en kille ollar på olika saker runt omkring. Det pratas så ofta om manlig onani att det oftare anses konstigt om en kille inte tycker om att dra lite i penisen.

Men när det kommer till tjejer är det tyst. Då sprids myter om hur onani likt en förbannelse kommer göra fingrarna gula och snea. Det syns på en. Det är äckligt.

Eller så är det helt tvärtom – jättesexigt och något som faller den manliga blicken precis i smaken. Men det är skillnad. För då tillhör inte kroppen längre kvinnan själv, utan den som sexualiserar henne. Hon är någon annans.

Samtidigt kommer allt fler studier om hur ofta kvinnor fejkar orgasm och att det beror på ett stort missnöje med sexlivet.

Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att knappt hälften av alla män hittar till klitoris och många kvinnor inte vågar visa vägen. Där huvudet snarare fylls av tankar om hur hon ser ut i olika positioner än det ständiga eggandet av att känna sig både frånvarande och närvarande. Vara på topp, nära, komma.

Jag vill ändå tro att om vi talade mer om onani skulle stigmatiseringen och tabut försvinna, vilket skulle ge ett bättre sexliv. Och för att göra det behövs inte bara en bättre sexualundervisning utan hela lektioner om tips och råd.

Sexlivet blir inte bara bättre med andra utan med sig själv, och glöm inte att den bästa sexpartnern man kan ha är sig själv.

Malin Nilsson är reporter på Nyheter24. Läs hennes tidigare krönikor

Bara för att vi snackar sex betyder det inte att jag vill ligga
Det här är till er killar som ber er tjej svälja – men sen vägrar kyssa henne
Nej, William och Noora i Skam är inte ett "gulligt" par
Killar, skärp er – sluta komma för tidigt
Ja, jag har flickvän men jag ligger med andra ändå

Du kan även följa henne på Twitter här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Bör man snacka mer om onani med ungdomar?
Tack för din röst!
Kommentera (63)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.