Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, jag blir inte roligare för att ni spetsar min drink

- 03/08/2017, 10:11 -
Hanna Larsson skriver om att avstå alkohol.

Hanna Larsson skriver om att avstå alkohol.

Hanna Larsson: "Ett argument jag ofta får höra är att 'det blir inte lika kul om man inte dricker' och jag håller med."

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag får ofta frågor om mina alkoholvanor, men det som egentligen borde ifrågasättas är alkoholnormen som nästlat sig in överallt. Högtider, helgdagar, en vanlig dag efter jobbet. Det är alltid där. 

Varje gång jag sitter på en förfest med en Coca-Cola i handen vet jag att jag kommer få frågor. Det går aldrig obemärkt förbi. 

Frågan "dricker inte du?" är den första av många. Nej, jag dricker inte. Nej, jag är inte sugen och nej, jag behöver inte alkohol för att dansa eller prata med nya människor. Frågorna tar sällan slut här och hela förfesten stannar upp för att jag väljer att dricka något som inte kommer ge mig bakfylla dagen efter.

Ett argument jag ofta får höra är att "det blir inte lika kul om man inte dricker" och jag håller med. Det hade kunnat vara lika kul – om jag inte hade blivit ifrågasatt varenda gång. Jag förstår inte varför det läggs så mycket fokus på om jag har alkohol i mitt glas eller inte.

Det händer ibland att jag dricker något med alkohol i, men endast för att jag vill. Däremot verkar det inte vara tillräckligt för min omgivning. 

Ända sedan jag började gå ut på krogen har jag gjort allt det där som folk sagt åt mig. "Lämna inte din drink själv", "ta inte emot alkohol från främlingar" och "övervaka när drinken blir gjord så ingen häller i något som inte ska vara där".  

Jag var rädd för främlingar, men det var inte ens där jag behövde se mig över axeln. I stället är det på förfesterna, bland vänner, som jag måste hålla extra mycket koll. När jag tittar bort eller går på toaletten är det enkelt att spetsa min drink. 

Alkoholnormen är så stark att det inte ens är konstigt att spetsa någons drink. Jag trodde det var en självklarhet att man inte gör det, men jag hade uppenbarligen fel. 

Jag ifrågasätter inte hur mycket någon annan dricker – faktum är att man får dricka hur mycket man vill. Frågan är bara: varför får inte jag det?

Hanna Larsson