Det går bra att ta ansvar på plan, gorma på motspelare eller ta sig för pannan när något går åt helvete. Men att inte utnyttja barn, tycks desto svårare för våra allsvenska spelare.
Det går bra att ta ansvar på plan, gorma på motspelare eller ta sig för pannan när något går åt helvete. Men att inte utnyttja barn, tycks desto svårare för våra allsvenska spelare. - Foto: TT/Nyheter24

Män måste börja ta ansvar för vilka de ligger med

Ännu en allsvensk fotbollsspelare är misstänkt för att ha sexuellt utnyttjat en minderårig.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ännu en allsvensk fotbollsspelare misstänks för sexuellt utnyttjande mot barn. Det är knappast första eller sista gången en fotbollsspelare misstänks för sexualbrott.

Det dyker liksom upp då och då. Någon är misstänkt för att ha misshandlat sin partner, en annan för våldtäktsförsök och en tredje för att ha förgripit sig på ett barn.

Nej, det är inte alla fotbollsspelare. Men gemensamt är det att de är män, och som vi alla känner till står män för majoriteten av våldtäkter.

När vi talar om mäns behandling av kvinnor, deras liksom klumpiga sätt att ta på kvinnors rumpor på krogen och ständiga sexuella inviter skyller vi på att män inte kan rå för det. De är som djur – primitiva. De kan inte ta ansvar.

Men så fort de kommer ut på en fotbollsplan är de hjältar. Klacken jublar, lagkamraterna dunkar dem i ryggen och alla vet att de förtjänar att vara där de är – deras hårda arbete och beslutsamhet har varit så stark att det råder inga tvivel om att de förtjänar sin plats på planen.

Men trots det fokus och träning som krävs för att nå dit verkar ingen kunna rå för att ha utnyttjat en minderåring. Fastän hon är under 15, och de själva över 20 år, är det alltså lättare att jaga efter en boll än att ta sitt ansvar för sig själv och flickan. Att inte ta det där steget.

"Jag visste inte" är nog det vanligaste försvaret. Men kom igen män, vad är ni? Loboterade? 

Jag kan inte sluta fundera över vad det är som är orsaken. Är det fotbollens våldsamma kultur och hets som leder till övergrepp, eller är det spelarnas egen högfärdighet av rampljuset?

Ständiga jubel från fans, dopamin i blodet och förälskade blickar. Kanske sticker det hela åt huvudet på dem. Till slut blir det ett beroende.

Att som man inte fråga tjejen hur gammal tjejen är gör brottet dessutom bara vidrigare. Mannen vill inte bara försäkra sig om att han "faktiskt inte visste" utan är så ointresserad av vem hon faktiskt är. Det är kroppen han vill åt, inte henne.

Det går bra att ta ansvar på plan, gorma på motspelare eller ta sig för pannan när något går åt helvete. Men att inte utnyttja barn, tycks desto svårare för våra allsvenska spelare.

Malin Nilsson är reporter och sexpert på Nyheter24. Läs hennes tidigare krönikor:

Ja, jag har flickvän men jag ligger med andra ändå

Nej, jag vill inte ha trekant med dig och din tjej

Därför känner jag mig stark när jag får smisk

Bästa tipsen: Så får jag en kille att vilja ligga med mig flera gånger

Det här är till er killar som ber er tjej svälja – men sen vägrar kyssa henne 

Killar, skärp er – sluta komma för tidigt 

Du kan även följa henne på Twitter här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tar män tillräckligt med ansvar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel uppges ha attackerat mål i Syrien

USA: Vapen förstörda i Jemen

Sju sjömålsrobotar, tre attackdrönare och tre containrar med vapen tillhörande den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen förstördes av USA:s militär under måndagen, enligt ett uttalande.

SAS kan få böta – passagerare saknade covidtest

Flygbolaget SAS kan få böta i Danmark för att ha brutit mot reglerna under coronapandemin.

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.