Det är sjukt att män som trakasserat kvinnor sexuellt får beröm

Jag vill inte höra ett ord från män som "insett att de gjort fel" och en gång på lågstadiet "nöp en tjej i rumpan".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste dagarna har den ena hemska berättelsen efter den andra dykt upp under hashtaggen #metoo och kvinnor stöttar varandra när de berättar om de sexuella övergrepp de utsatts för. 

Snabbt efter det började folk efterlysa erkännanden från män som trakasserat kvinnor sexuellt. Men det är det sista vi borde göra. 

I vanlig ordning har de få män som erkänt att de någon gång gjort något som var över gränsen fått rejäla ryggdunk och beröm för hur modiga de är som erkänner. 

Inser ni hur sjukt det låter? En man berättar att han trakasserat kvinnor sexuellt – får beröm.  

Männen är också riktigt snabba med att stötta kampanjen i sociala medier för att plocka poäng. "Nu förstår jag" lyder det vanligaste inlägget. 

Vi kvinnor har berättat om de här sexuella trakasserierna och övergreppen i flera år, och först NU fattar ni? Det är inte direkt något jag skulle skylta med. 

Istället borde männen tänka efter jävligt noga på sitt beteende om det är så att man först nu insett hur världen fungerar. Lämna sedan plats för kvinnorna som vill berätta. 

Behöver du diskutera? Gör det i smågrupper med dina polare. Fattar du fortfarande inte? Fråga en kvinna. Ändra sedan ditt beteende och se till att det förblir så. Uppfostra dina söner till att aldrig trycka ner en kvinna. 

Resultatet hoppas jag vi ser hos nästa generation där kvinnor aldrig ska behöva bli intryckta på en skoltoalett och bli tafsade på, aldrig behöva vara oroliga om de följer med en flört med hem från krogen eller går ensamma på kvällen.

Jenny Carlsson är tv-chef på Nyheter24 .

TV: Cissi Wallin och Lulu Carter – här är allt som hänt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Den brittiska livsmedelsjätten Unilever, som bland annat äger den tidigare svenska glasstillverkaren GB, ska kapa 7 500 jobb och stycka upp verksamheten.

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

1 timme sedan
Civil olydnad gör inte bolag mer hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.