Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Det är sjukt att män som trakasserat kvinnor sexuellt får beröm

1 av 1

Krönika. Jenny Carlsson | 18/10/2017 11:52

Jag vill inte höra ett ord från män som "insett att de gjort fel" och en gång på lågstadiet "nöp en tjej i rumpan".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste dagarna har den ena hemska berättelsen efter den andra dykt upp under hashtaggen #metoo och kvinnor stöttar varandra när de berättar om de sexuella övergrepp de utsatts för. 

Snabbt efter det började folk efterlysa erkännanden från män som trakasserat kvinnor sexuellt. Men det är det sista vi borde göra. 

I vanlig ordning har de få män som erkänt att de någon gång gjort något som var över gränsen fått rejäla ryggdunk och beröm för hur modiga de är som erkänner. 

Inser ni hur sjukt det låter? En man berättar att han trakasserat kvinnor sexuellt – får beröm.  

Männen är också riktigt snabba med att stötta kampanjen i sociala medier för att plocka poäng. "Nu förstår jag" lyder det vanligaste inlägget. 

Vi kvinnor har berättat om de här sexuella trakasserierna och övergreppen i flera år, och först NU fattar ni? Det är inte direkt något jag skulle skylta med. 

Istället borde männen tänka efter jävligt noga på sitt beteende om det är så att man först nu insett hur världen fungerar. Lämna sedan plats för kvinnorna som vill berätta. 

Behöver du diskutera? Gör det i smågrupper med dina polare. Fattar du fortfarande inte? Fråga en kvinna. Ändra sedan ditt beteende och se till att det förblir så. Uppfostra dina söner till att aldrig trycka ner en kvinna. 

Resultatet hoppas jag vi ser hos nästa generation där kvinnor aldrig ska behöva bli intryckta på en skoltoalett och bli tafsade på, aldrig behöva vara oroliga om de följer med en flört med hem från krogen eller går ensamma på kvällen.

Jenny Carlsson är tv-chef på Nyheter24 .

TV: Cissi Wallin och Lulu Carter – här är allt som hänt