Smink challenge – Simon Lundberg sminkade sig i en vecka. Reaktionerna bygger på könsnormer.
Nyheter24:s reporter Simon Lundberg provade att sminka sig i en vecka. - Foto: Nyheter24 (Montage)

Jag hade smink på mig varje dag i en vecka – det här hände

Ärligt talat så förvånades jag ändå av alla de saker jag lärde mig efter att ha haft smink på mig i en vecka.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag sminkade mig i en vecka. Även om det inte låter som världens största grej så lärde jag mig en hel del grejer om vad det innebär att sminka sig varje dag – och att vara en man som gör det.

När jag var yngre så använde jag ofta foundation för att täcka lite finnar och under en period tyckte jag att det var coolt med eyeliner och ögonskugga (under min emoperiod) och nuförtiden har jag för skojs skull provat drag queen-sminkning och lite glitter inför utgång.

Från emosminkningen i tonåren (*suck*) till glitter och drag makeup från vuxen ålder.

Men i det stora hela använder jag knappt smink alls. Tills under den här veckan då min rutin såg ut så här:

Bas med primer, foundation, concealer och puder. Ögonbrynspenna. Mascara. Ögonskugga (ofta med glitter). Rogue/bronzer. Highlighter på kindben och näsa. 

En bas är grunden till en bra makeup. Eller?

– och under veckan lärde jag mig det här:

1. Det tar tid att se fabulous ut

Jag hade glömt hur lång tid det tar att sminka sig. För det tar verkligen sjukt lång tid – även om det bara innebär en grund med foundation, puder, mascara och ögonbrynspenna. Jag var tvungen att gå upp 40-50 minuter tidigare än vad jag brukar göra.

Dessutom fick jag stressa. Ofta stod jag framför spegeln och upptäckte att jag var på väg att bli sen. Då var det bara att kasta med sig allt smink och fortsätta på bussen – och sen på jobbet. 

Så summan av kardemumman är väl att jag helt enkelt fick prioritera om i schemat. Eftersom allt dokumenterades på Nyheter24:s Snapchat så frågade jag om lite tips – och de flesta svaren var att "man lär sig bli snabbare med vana". 

Vilken tid det tar att sminka sig. Amirite?

2. Uppmärksamheten en man i smink får

Visst finns det män som sminkar sig varje dag. Några gör det i smyg med lite concealer för att täcka de mörka dödsringarna under ögonen – andra tar det ett steg längre i sin fabulousness (tänk typ Thomas Sekelius).

Men i verkligheten så är det väldigt få män som sminkar sig och det blev väldigt tydligt. Det kändes som blickarna riktades mot mig och helt plötsligt blev jag en person som sken ljusare än solen. Nåja. 

Det var både kul – och lite obekvämt. Särskilt om man, som jag, vissa dagar bara vill smälta in i bakgrunden.

3. Hur kändes det med självförtroendet?

Bam. Helt plötsligt hade jag ett självförtroende jag aldrig haft förut. Även om jag i vissa stunder kunde känna mig "fierce" och lika cool som Beyoncé så blev jag samtidigt nervös för helt andra saker. Vad skulle folk säga? Tänk om jag "gjort fel"? 

Tänk om folk hatade mitt smink?

Och viktigast av allt: SER MIN HY TORR UT? Vilket den ofta gjorde (glöm inte bort att ta hand om din hy osv).

Det gick i perioder. För visst kände jag mig snygg, men känslan av att bli dömd på förhand på grund av att jag inte är van att ha på mig smink var större.

4. Kläder, outfit och fashion

Det finns så mycket smink att välja på! En stor del av min tid gick åt att välja rätt ögonskugga och matcha med kläder.

Så jävla snygg man är...

Blir det för mycket med glitter? Kan jag mixa två nyanser utan att det blir för "extra"? Sen skulle det matcha med kläder och skor. Det tar som sagt tid att se så fab ut som möjligt. 

5. Haters gonna hate

Det trista är väl att jag var förebredd på en del hat. På vår Snapchat ramlade några sådana meddelanden in. "Äru fkn bög – vrf ska du ha smink för?" och "fett ful bög" värmde inte direkt mitt hjärta.

Haters gonna hate, hate, hate, hate, hate.

Även om rädslan för hatbrott och liknande var en övervägande faktor av varje dag så släppte det mer och mer för varje dag. Och jag möttes aldrig av någon konfrontation i min vardag.

6. Men de fina reaktionerna stannar kvar för evigt

Det var trots allt en överhängande del som stöttade. Både på Snapchat, men också människor runt mig. Min kollega förstod inte att det var för en utmaning och tyckte att jag skulle sminka mig varje dag. Våra läsare var en härlig hejaklack med ord som "snygg!", "fierce" och komplimanger för mina ögonbryn. *dör för det var så fint*

Alltså gråter!

Unga killar och tjejer hörde av sig för att diskutera, för att snacka och för att prata om smink. Hade jag öppnat en dörr för att bryta det normativa? Kanske. Det viktigaste var att jag lärde mig att, ironiskt nog, uppskatta mig själv för den jag är. Både med – och utan – smink.

Jag lärde mig ändå uppskatta mig själv, min kreativitet och hur kul det var.

Till stor del kom jag fram till motsatsen av vad min kollega Jenny kom fram till efter en vecka utan smink. Läs om hennes upplevelse här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du sminka dig varje dag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Person död i arbetsplatsolycka

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.