Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag dejtade 14 killar på en kväll – så här kändes det dagen efter

- 01/01/2018, 17:02

Appar, datingsajter och blind dates – möjligheterna att träffa en hittills okänd men potentiellt framtida livspartner är stora. Men ändå säger det inte klick. Nyheter24:s Malin Nilsson provade speed dating i Stockholm.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Filmregissören Ruben Östlund pratade någon gång i en podcast om apors härmande beteende. Han menade att eftersom människan är ett flockdjur härmar även vi varandra. Genom att inte urskilja sig från flocken kan vi lättare gömma oss, och på så sätt undvika att bli offer – om det så vore att bli någons middag eller bara hamna utanför ett socialt forum.

Det låter logiskt. Människan försöker jämt lära sig att inte falla för grupptryck, kanske just för att det tillhör vår natur. Ändå ser vi grupptryck överallt. Men det är sällan jag har sett människor spegla andra så mycket som när jag var på speed dating. Är det vår natur eller singelns desperata önskan att hitta en jämlike?

Likt många andra hade jag bara sett speed dating i amerikanska tv-serier. Jag skulle överdriva om jag sa att jag någonsin har varit intresserad av det, men nyfiken – absolut. 

Så trött som jag är av min egen arrogans (läs: matcha men skriver sällan) som kommer med dejtingappar bestämde jag mig för att kolla in andra dejtingmetoder. Plötsligt hade jag bokat in mig på tre timmars speed dating.

Spektaklet tog plats i en hotellobby i centrala Stockholm. Där flockades ett tiotal singlar i 25-35 års åldern. Jag hade noll förväntningar men en hel del fördomar, mest runt vilka som faktiskt gick dit. Jag fantiserade om desperata kvinnor i Sex and the city-anda som vill hitta "den rätta" och bli gravid inom ett år, och om män som kanske aldrig ens har fått chansen att hitta den rätta.

Men verkligheten är ju alltid annorlunda, och jag lärde mig något:

Människor är apor

Medan vi kvinnor fick sitta ner var det män som roterade. Placerad avslappnad och tillbakalutad i en soffa började jag notera ett mönster hos varje person som kom för att dejta mig. Nämligen att de satte sig exakt som jag. Kopierade, härmade, som en spegel.

Kanske i väntan på matchning, i hopp om att hitta en flock att passa in i. Precis som en apa.

Men insidan säger mer än utsidan.

Egot lyser igenom

4 minuter för en "dejt" är riktigt kort tid. Fördelarna är att man får ett faktiskt intryck av personen istället för en platt eller överdrivet poserad bild. Samt att ingen släpar iväg ett farligt djur till en dejt.

Nackdelen är att samtalet handlar troligtvis bara om en av er. Det är stressigt och man hinner inte ta något i lugn och ro och plötsligt har man inte hunnit....

Och det är när man bara pratat om sig själv man känner sig dum, men förhoppningsvis känner den andra likadant när han snackat.

Folk har inga gränser

"Hänger du här ofta eller?" ÄR faktiskt en bra öppningsreplik när det kommer till speeddejting. Att som första mening vräka ur sig "jag har varit gift x år, nu skild sedan x år tillbaka och har tre barn men dem träffar jag inte" är inte en lika bra inledning.

Att klicka med någon

... är kanske en aning bättre när man inte har speed-dejtingens "ramar" runt sig. Tolka mig rätt, det GÅR att klicka med någon, men det kanske inte är så konstigt i ett rum där alla är sökande singlar och feromonerna troligtvis flödar?

Hur kan man lita på att man faktiskt har klickat med någon som direkt ställer frågor om hur ens drömpartner ser ut eller säger saker som att "våra barn skulle ju få fina gener"? Tanken slog mig att det där klicket lätt kan vara ren desperation, liksom en falsk flört. 

Då skulle jag nog hellre satsa på någon jag klickat med på krogen, och det händer sällan.

Se mer ifrån min kväll i spelaren ovan.

Malin Nilsson är reporter och sexpert på Nyheter24. Läs hennes tidigare krönikor:

Nej, jag vill inte ha trekant med dig och din tjej

Därför känner jag mig stark när jag får smisk

Bästa tipsen: Så får jag en kille att vilja ligga med mig flera gånger

Nu räcker det – släng ut alla män från festivaler

Den "nya sextrenden" stealthing är våldtäkt

Det här är till er killar som ber er tjej svälja – men sen vägrar kyssa henne 

Nej, William och Noora i Skam är inte ett "gulligt" par 

Killar, skärp er – sluta komma för tidigt 

Du kan även följa henne på Twitter här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du tänka dig att prova speed dating?