Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sätter vi in militären i förorten kommer det sluta med att fler dör

- 17/01/2018, 18:21 -
Nyheter24:s reporter Peggy Billefält om toppmoderaternas förslag att sätta in militären i förorter.

När jag var fem år gammal förstod jag konceptet "våld föder våld". Hur kommer det sig att våra politiker ännu inte har fattat?

Privat/TT

Nyheter24:s reporter Peggy Billefält kritiserar moderaterna som föreslår att militären ska vara aktiv i flera förorter i Stockholm.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dessa områden styr kriminella gäng. De är beväpnade och begår brott. Många unga i dessa områden ser upp till dessa kriminella gäng och tyr sig till dem som ett alternativ till arbete och utbildning för att göra karriär. Dessa gäng kommer att fortsätta att expandera i område efter område tills någon stoppar dem”

Så står det bland annat i förslaget som 20 stycken toppmoderater skrivit under. Förslaget? Att låta militären "styra" upp flera förorter i Stockholm. 

När jag var fem år gammal förstod jag konceptet "våld föder våld". Hur kommer det sig att våra politiker ännu inte har fattat? 

Jag är själv uppväxt i en förort i Stockholm som många anser vara "farlig". Mitt hjärta blöder när jag läser om skjutningar men mitt blod kokar ändå av ilska när jag hör militären och förorten i samma mening. 

I förslaget säger ni själva att unga ser upp till kriminella gäng. Ett stort problem, det håller jag med om. Så varför inte visa de unga en annan väg? 

Vad ska militära insatser göra för skillnad? Ska ni skrämma barnen och de unga med stora vapen för att lära dem en läxa?

Inget annat än preventiva lösningar kommer någonsin fungera. Sätt in resurser! 

En av förorterna som finns med på "the hit list" är Husby. Där finns ett centrum som ni lovade att rusta upp för tre år sedan. Har ni inte vågat er dit? 

Tänk om pengarna som nu kanske går till militära insatser i stället gick till skolorna, fritidsgårdarna, biblioteken och förfallna centrum. 

Sluta resonera som treåringar som springer runt med pinnar som vapen och agera som vuxna, något vettiga, empatiska människor. 

Läs också Peggy Billefälts andra krönikor: 

Saker rasister säger - och vad det egentligen betyder

Nemo det är inte synd om dig – du förgrep dig på ett barn

Det är helt sjukt att vi aldrig haft en kvinnlig statsminister

Vill du utvisa barn till döden så är du rasist – punkt slut

Kära killkompis – det du sa chockade mig

Snälla Snapchat – sluta möjliggöra för pedofiler och mobbare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.