Susanne Delastacia
Susanne Delastacia ser upp till män som kallar sig för feminister. - Foto: Instagram/Eero Hannukainen

Delastacia: Är du feminist eller idiot? Valet borde vara enkelt

Susanne Delastacia: "Jag önskar att det fanns fler män som Lennart. Män som har modet att prata med och påverka andra män i positiv riktning. Då skulle fler lyssna."


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har en vän som heter Lennart. Han är feminist. Lennart vet också att män lyssnar bättre på andra män. Lennart tycker däremot inte att feminism är samma sak som jämställdhet. Det har Lennart såklart helt rätt i. Han förklarar att jämställdhet är målet och feminism är ett verktyg för att uppnå målet. Där är vi inte än. Lennart menar att den dagen som vi slipper fira internationella kvinnodagen är dagen då vi uppnått någonting verkligt och konkret. 

Det härliga med Lennart är att han är definitiv i sin uppfattning om begreppet feminism. Ibland refererar han till en annan klok man, författaren och journalisten Per Grankvist, som inte skräder orden: ”Antingen är du feminist, eller så är du idiot!”. 

Eftersom Per också är en man så får hans ord lite mer schvung än om en tjej hade konstaterat, eller kanske gnällt fram, samma sak. Lennart brukar säga att det inte spelar någon roll hur mycket kvinnor skriver, pratar eller engagerar sig när det kommer till feminism. Det är när en man uttalar sanningarna, som andra män lyssnar. Män är helt enkelt viktigare än kvinnor. Ur ett feministiskt perspektiv.

Men det här läskiga i att som man kalla sig för feminist då? Lennart gör gärna jämförelsen med att vara läkare.  Att vara läkare är grunden, men sen går det att följa sitt kall beroende på personlighet. Eller påtryckning från släkten.

Vill du gräva i människor, bli kirurg. En Otorhinolaryngolog älskar allt som har med öron, näsa hals att göra. Det kanske du gillar bättre. Brinner du för att analysera, kanske patolog kan passa perfekt. Se livet genom ett mikroskop. Oavsett specialitet är grunden alltså läkare.

Lennarts beskrivning blir ännu tydligare när han kommer in på exempel på de olika grenarna av feminism. Grunden är att kvinnor ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter som män. Håller du med om det så är du feminist. 

Om åsikten däremot är att kvinnor har en biologiskt medfödd moderlig ådra, då kan du kalla dig särartsfeminist. Går tankarna istället åt att vi är mer lika än vi tror och att samhället istället skapar onödiga skillnader, då tänker du som en likhetsfeminist. Kanske är det så att du stör dig på killar som struntar i närodlad mat, eller betydelsen av bränsleåtgång i en fräck bil? Att se ett samband mellan patriarkatet och miljöns nedbrytning gör dig till ekofeminist. Kvinnor köper faktiskt mer ekologiska produkter än män. Se där.

Nåja. Själv skulle jag gissa att Lennart är liberal feminist, kanske med lätt dragning åt likhetsfeminism. 

Jag ser faktiskt upp till män som kan konstatera att de är feminister. Som Per Grankvist. Vissa feminister skulle kalla det för ett svek. För det här ger mannen ännu mer plats i historiens rampljus. Där håller jag inte med. Jag vet ju att de behövs. Utan männens intresse för jämställdhet kommer vi krasst nog inte att komma framåt särskilt fort.

Jag önskar att det fanns fler män som Lennart. Män som har modet att prata med och påverka andra män i positiv riktning. För då skulle fler lyssna.

Jag säger att jag ”önskar”, eftersom Lennart bara finns i min fantasi. 

Min låtsaskompis Lennart är en mental infiltratör för ett viktigt och helt ofarligt konstaterande att de som tycker att kvinnor ska ha samma rättigheter som män, helt enkelt ÄR feminister.

Till metodens försvar skyller jag helt enkelt på mannen som sa det så bra: "Antingen är du feminist eller så är du idiot"

Och Lennart - tack för ditt samarbete.

Susanne Delastacia,
Debattchef Nyheter24

Håller du med?
Tack för din röst!