Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag använde silverschampo varje dag i en vecka – det här hände

- 21/04/2018, 19:09 -

Hårstråna är tunna, topparna är slitna och hon fäller hår. Ändå växer det som ogräs. Nyheter24:s Malin Nilsson har slitit på håret med otaliga blekningar och hårfärger. Nu provade hon att tvätta håret varje dag med silverschampo. Missa inte resultatet.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ända sedan jag var i 12-årsåldern har jag färgat mitt hår. Jag har alltså täckt över min naturliga hårfärg som blir allt askigare och mörkare för varje år, mer än halva mitt liv. 

Det känns lite absurt när jag tänker på det så. Jag har liksom haft fler färger på mitt hår än vad jag har haft på mitt urval av kläder under ungefär samma tidsperiod. Mitt hår har alltså varit min allra tydligaste accessoar alla de här åren och det kan till och med få mina vänner att tvivla på min ögonfärg.

Ljusa slingor, guldiga slingor, matt svart, svartblått, svart underhår, rosa dip dye, blått-lila-rosa, brunt, chokladbrunt, olika nyanser av rött, Daenerys Targaryen-kritvitt, gult, rosa, grönt, lila... finns det någon färg som mitt hår inte sett ljuset av? Knappast.

Och kommentarerna har varit överflödiga. Allt från skammande om att jag inte borde förstöra min "riktiga hårfärg" till närmast överdrivna hurrande om hur modig man är. 

Allra värst är det hos frisören. All skäll man får för att ha blekt håret helt själv, eller ens överhuvudtaget, och ännu värre om det hänt mer än en gång. Klart det händer mer än en gång.

Så okej, som ni förstår: Jag har helt enkelt systematiskt förstört mitt hår i halva mitt liv. Om ni läser det här känner ni troligtvis igen er själva. 

Förra våren gick jag från mitt sönderblekta vita hår till en mörkbrun och grå ombre. Eftersom håret växer som ogräs (tio centmeter om året, minst) måste jag nu ljusa upp håret ännu en gång för att ens kunna påbörja toningen så att håret blir likt förra året.

Min frisör är hård. Hon låter processen ta tid. Hon skulle aldrig bleka allt i ett nafs utan här är det folieslingor som gäller. Hon säger dock aldrig nej till silverschampo (och diverse återfuktande produkter).

Så jag körde ett race under en vecka: jag skulle tvätta håret med silverschampo varje dag. 

Först var jag skeptisk till huruvida det skulle bita på mitt hår. Bara några veckor tidigare hade jag färgat rötterna mörkbrunt och slingat delar av håret. Hur skulle schampot göra skillnad?

Trots att jag gillar att duscha var det riktigt segt att tvätta året varje dag. Särskilt med silverschampo, som gör håret fruktansvärt strävt så att man får kasta på en halv burk inpackning.

Men gjorde det skillnad?

Absolut. Jag tänkte inte på det särskilt mycket under veckan man när jag jämfört för- och efterbilder blir det extra tydligt. Hårtonen har blivit allt kallare, precis som det ska.

Och numera får jag en kommentar efter varje silverschampo-tvätt om jag så bara gör det några minuter en gång i veckan. "Har du gjort något med håret?" frågar mina kollegor.

Ja fast nej men ja. Silverschampo i en vecka gjorde visst susen.

Se skillnaden i videon i spelaren ovan.

Malin Nilsson är reporter och krönikör på Nyheter24. Läs hennes tidigare krönikor:

Män, sluta tvinga in oss i tjejgym – vi vill också få plats

Låt Kim Wall bli den sista kvinnan som mördats av en man

Varför är det okej när Martin Timell våldtar?

Jag dejtade 14 killar på en kväll – så här kändes det dagen efter

Det här är till er killar som ber er tjej svälja – men sen vägrar kyssa henne 

Nej, William och Noora i Skam är inte ett "gulligt" par 

Killar, skärp er – sluta komma för tidigt 

Du kan även följa henne på Twitter här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du färgat håret någon gång?