Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så här tycker du om dig själv fast du inte är smal

- 01/08/2018, 15:37 -
Aretha Bergdahl menar att man kan liva sitt bästa liv fast man är tjock.

Nyheter24s Aretha Bergdahl nämner hur man i praktiken kan leva sitt bästa liv – fast man inte är smal.

Privat.

"Man kan faktiskt tycka om sig själv fast man inte är smal. Visst låter det galet? Men det är faktiskt sant. Och så här gör du." skriver Nyheter24s Aretha Bergdahl.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu ska jag prata om tjocka och ickesmala kroppar. Om du läser detta och funderar på att lämna en kommentar om hur fetma är en epedemi och att övervikt i själva verket handlar om en avsaknad av självdisciplin – lägg bara ner. Denna artikel är inte riktad till dig.

Om du mot förmodan är kvar vill jag bara säga detta: om du inte är en läkare så har du inte ett skit att säga om hälsan hos människor du inte känner. 

Du kanske ska fokusera på att försonas med din kropp efter halva sjuttisen och de två paketen cigg du sög i dig förra helgen. 

Till dig som klickade på denna artikel för att du läste rubriken och kände dig träffad vill jag säga: hallå!

Eftersom konceptet "smalhet" inte är främmande för dig, så har du nog knappast missat de senaste årens body positivity-rörelse. Alltså det revolutionerande konceptet att en kropp inte måste vara smal för att vara fin, eller helt enkelt acceptabel. 

En kropp behöver heller inte vara fri från funktionsnedsättningar, från kroppshår, vara vit, cis eller finnfri för att vara vacker och smaskig. Men just nu fokuserar vi just på smalheten. 

Och visst vill man intala sig att man vet att det är självklart att man inte måste vara smal för att vara attraktiv. Men det är ju inte så självklart. 

Trots alla Instagram-aktivister och kapitalistiska storsatsningar av internationella klädeskedjor och plus size-modeller så kan det vara svårt att tycka om sig själv. På riktigt menar jag. 

Därför har jag fyra tips som har hjälpt mig själv att älska hela min kropp. 

Det finns faktiskt viktigare saker än en sexig kropp

Nyheter24:s reporter Aretha
Visste du att man kan ta sig väldigt långt och ha väldigt kul med dallriga lår? Bildkälla: Privat.

Visst är det supernice att se sig själv i spegeln och tycka att man är snygg och sexig. Men vet du vad som är ännu mer fantastiskt? Att din kropp har vita blodkroppar som bekämpar bakterier och infektioner som hotar din kropp. Varje dag. 

Eller det faktum att dina ben är skapta för att kunna bära dig dit du vill gå. 

Tänk vad fantastiskt det är att ha händer som kan hålla andras. Och vad nice att ha en mun som kan äta en pommes-tallrik 03.42 på en lördagsmorgon. 

Att fokusera på hur nice det är att ha en kropp som bär en, och kämpar för en varje dag, gör det lättare att vara snäll mot den. Och om man är snäll mot sin kropp är det lättare att uppskatta den. 

Visst vill man gå hem med en snygging. Men vet du vem man vill ligga med kontinuerligt, ofta? Någon som är kul. 

Förändra dina flöden

En av de bästa tipsen jag någonsin fått, av skribenten och poeten Wendy Francis, var att se över mitt Instagramflöde. Hon tipsade om avfölja kroppar tillhörande modeller och människor som jag inte kände, som fick mig att må dåligt. Och istället fokusera på att följa människor som såg ut som mig, med kroppar som såg ut som min. 

Ett tips som idag har gjort under för min självbild. 

Även om man vet att de flesta människorna inte är modeller som äter mango till frukost och lever ut sina dagar på Hawaii, så kan det vara svårt att sålla bort den verkligheten om det är allt du ser när du tittar i mobilen. 

Mår du bra av dina flöden? Om inte, förändra dem! 

Fyll dem med kroppar som ser ut som din, och som visas i ett avdramatiserat och positivt sammanhang. Det kommer att göra fantastiska saker med din självkänsla. 

Livet är för fucking kort

Aretha Bergdahl
Att leva sitt bästa liv går lika bra att göra med magveck som utan. Bildkälla: Privat.

Ibland när jag känner att jag verkligen inte är redo att kliva ur sarongen och i bikinin måste jag faktiskt överväga vad som är viktigast. Vill jag sitta hemma för att jag, och 90 procent av andra kvinnor, har lite gropar i låren? Eller vill jag gå och bada och hänga på en strand.

Jag vill inte banalisera det, för självbild och självkänsla är inte något man kan "bestämma" sig för att förändra. 

Men jag vill säga detta: Jag vet att jag är attraktiv för att jag bestämmer det. 

Fett jävla snygg. För livet är för kort för att intala mig själv något annat. 

Och om nu omvärlden inte känner likadant, så behöver den inte ha någonting med mig att jag göra. Jag mår bra ändå. 

För sanningen är att ingen har rätt att diktera min självkänsla med en fiktiv pekpinne som skapats av människor som inte ens ser ut som, eller känner mig.

PS. Har du någon gång fått skeda med mycket, mycket lår? Om inte, så har du verkligen missat något. 

Släng dumma människor

Om du hänger med någon som får dig att må skit över ditt utseende eller din vikt, så släng dem.

Spola dem som filen du glömde på matbordet under natten. 

Sådana grisar förtjänar inte att ha dig i deras liv, och du förtjänar definitivt bättre. Oavsett om det är en crush eller en bästa vän.

Och nästa gång Göran på släktträffen känner för att kommentera din viktupp- eller nedgång kan du säga att han kan hålla käften. 

Det var mina tips.

Jag vill avsluta detta med att säga att man självklart kan vara vacker och smal också. Men det vet vi ju redan, det är redan etablerat, har varit det, i sekel.  

Det är därför alla modeller på Gina Tricot ser ut som de gör. Det är därför det inte finns mer än 20 kvinnliga kändisar över storlek 46 som inte endast spelar i komedier. Så spara det. 

Hoppas du tog med dig något fint. Och var snäll mot dig själv. 

Om du gillade denna krönika, så kanske du vill läsa någon av Arethas andra krönikor:

5 tips på hur du stöttar en vän som är deprimerad

Jag slutade röka – då förändrades det här

Varför låtsas nationalisterna och kvinnohatare bry sig nu?

Har du bra självkänsla?