Stockholm

Stefan Löfven, du håller på att döda svensk fotboll

Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens.
Statsminister Stefan Löfven håller presskonferens. Foto: Fredrik Sandberg / TT

"Det är lätt att dra på sig en landslagströja, rida på framgångsvågen och hashtagga #viärsverige när det går bra, Stefan Löfven. Men att stå upp för fotbollen när det är kris klarar du inte av." skriver Henrik Eriksson chefredaktör för Nyheter24.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är den 3 juli 2018. Det är åttondelsfinal i VM i Ryssland. Sverige slår Schweiz med 1-0. Statsminister Stefan Löfven jublar på Instagram. Svensk fotboll mår bättre än någonsin. Både på plan och utanför. Stefan Löfven är snabb på att rida på vågen. Visa att han är stolt över vårt lands framfart. 

Det är den 24 september 2020. Nu är fotbollen i kris. Den anrika föreningen Degerfors – från bruksorten med 7 000 invånare, där fotbollen är allt – leder superettan i överlägsen stil och laget briljerar på planen. 

Utanför pågår dock en kamp. Det är det högst osäkert om pengarna kommer räcka för att spela färdigt säsongen. Föreningen klarar bara att betala löner i någon månad till, men sedan är pengarna slut. 

Degerfors är ett av alla lag som Stefan Löfven och hans regering riskerar att ha på sitt samvete. 

Under torsdagens presskonferens berättade Lövfen att de inte har ett besked i publikfrågan. Det har då gått fyra veckor sen regeringen själva pratade om att höja publiktaket från 50 till 500. Något som Folkhälsomyndigheten också varit positiva till. 

Nu låter det alltså annorlunda. Argumentet? "Vi ser en ökning av smittspridningen". 

Jag förväntar mig att Stefan Löfven och hans regering stänger ner Ullared, Mall of Scandinavia och liknande där det samlas fler än 50 personer. Regeringens argument duger nämligen inte och de håller nu på att döda fotbollen. Samtidigt skriker kulturlivet om en bransch som håller på att kollapsa. Tusentals jobb försvinner och människoliv raseras. 

Det är en katastrof. Hanteringen är en katastrof. 

Dialogen är uppenbarligen obefintlig med både sporten och kulturen.  

Det finns många fler föreningar som har det svårt och riskerar att gå under. Inte bara Degerfors. Vill regeringen ha det på sitt samvete? Eller vill regeringen visa att man är handlingskraftig? För mig finns det inget annat än att jobba dag och natt för att rädda tusentals jobb.

Det regeringen gör nu och gjort sex månader är att lägga yrkesförbud för två enorma branscher som pumpar in skattemiljoner varje år, gör så att ungdomar rör på sig samtidigt som idrotten som folkrörelse kanske är en av de mest positiva krafter i samhället när det kommer till integration.

Det är väldigt lätt att dra på sig en landslagströja, rida på framgångsvågen och hashtagga #viärsverige när det går bra Stefan Löfven. Men att stå upp för Fotbollssverige när det är kris klarar du och regeringen uppenbarligen inte av. Det är svagt ledarskap. Det är hyckleri.


Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.