Gabriella Bark är nöjeschef och krönikör hos Nyheter24.
Gabriella Bark är nöjeschef och krönikör hos Nyheter24.

Kvinnor mördas - medan ni pepparsprayar fotbollssupportrar

Nyheter24:s Gabriella Bark diskuterar händelserna som ägde rum på Solna station efter söndagens stockholmsderby.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Dagligen sitter jag och läser domar om karlar som slår sina kvinnor gula och blå i svenska hem. Det känns som att det blivit en vardag mer än ett undantag nu att en kvinna saknas för att sedan hittas död på botten av någon sjö. 

De tre senaste åren har över 32 000 personer ansökt om kontaktförbud, enligt Åklagarmyndighetens statistik. Av dessa har bara knappt 9 000 fått ett förbud beviljat.

Nu senast var det Beata Ratzman som nekades kontaktförbud - nu är hon försvunnen.

Åren går och det är så lite som händer. Fler kvinnor misshandlas, försvinner och dör. Kontaktförbud nekas. 

Istället ser man halva jävla poliskåren stå och pepparspraya och batonga sönder fotbollssupportrar som gått för att titta på match. Jag har sett otaliga klipp på ungdomar som inte gör en fluga förnäm men åker på stryk. Senast i söndags på Solna station där människor vittnat om fruktansvärda scener. 

"Jag hör ett skrik från en tjej och då ser jag hur en kvinnlig polis dunkar hennes huvud i rulltrappan. Sekunden efter så får jag pepparsprej rakt i ansiktet. Sen blir det bara svart", berättade Anton Forssell för DN.

Alltså vad håller politikerna och dessa poliser på med? 

Hur kan någon som går för att kolla en match vara värd mer fokus än en kvinna som fruktar för sitt liv? 

Hur kan engagemanget vara så ojämnt?

Självfallet gäller inte detta alla otroliga hjältar till poliser där ute som dagligen utför ett fantastiskt jobb. Det är ni som bär upp samhället och gör det tryggt för oss att leva i. Jag avgudar er och det arbete ni utför. 

Det är skaran som förmörkar någonting av det finaste vi har som gör mig extremt illa berörd. 

De som är så pass medvetna om sitt övervåld att de fäller upp kragarna så att deras hjälmnummer inte ska kunna identifieras av kameror som fångar dem på video. De som gör att jag aldrig skulle våga släppa iväg en framtida son eller dotter på ett derby i risk att de ska bli sönderbankade av en batong. 

Det krävs hårdare tag mot män som slår kvinnor och poliser som slår supportrar. Vi behöver se förändring och vi behöver se den nu.

Det är inte svårare än så. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.