Hogerregeln
Har du koll på högerregeln? - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Transportstyrelsen & Anders Wiklund/TT

När gäller inte högerregeln? Här är svaret

Högerregeln är en grundläggande princip i trafiken, som emellertid orsakar en del förvirring. Här får du svar på när högerregeln inte gäller.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Högerregeln som begrepp är i stort sett alla bilförare bekanta med. Vad den faktiskt innebär, och när den gäller, är däremot många osäkra på.

Hur bra trafikanter är på att tillämpa högerregeln brukar också variera mellan olika platser i vårt avlånga land – oavsett om förarna kan regeln eller inte.

Nedan får du veta när högerregeln inte gäller, och när den gör det.

MISSA INTE:

Skatteverkets uppmaning inför vintern – se upp för detta

Negativ utveckling: Efter beslutet om bensin och diesel

Vad innebär högerregeln?

Högerregeln reglerar hur förarna av två fordon ska agera när deras kurser skär varandra. Då har en förare skyldighet att väja för ett fordon som närmar sig från höger.

Skyldigheten att väja kallas väjningsplikt, och innebär att man som förare i god tid sänker sin hastighet eller stannar, samt att det endast är tillåtet att köra vidare om detta kan ske utan fara eller hinder.

En häst med vagn är också ett fordon - Foto: Fredrik Sandberg / TT

Transportstyrelsen definierar ett fordon som en “anordning på hjul, band, medar eller liknande som är inrättad huvudsakligen för färd på marken och inte löper på skenor”.

Således gäller inte högerregeln bara för förare av bilar, lastbilar och motorcyklar, utan även för den som framför en bandvagn, cykel eller ett hästsläp.

När gäller högerregeln?

Grundregeln för var högerregeln gäller är “överallt”, enligt Transportstyrelsens webbplats.

Det innebär att den gäller i tre- och fyrvägskorsningar, i terrängen, samt på parkeringsplatser och andra öppna platser.

Denna skylt är en ledtråd på att man närmar sig en korsning där högerregeln gäller - Foto: Transportstyrelsen

Även om man har företräde enligt högerregeln betyder det emellertid inte att man fritas från  kravet på särskild försiktighet, poängterar Transportstyrelsen.

I majoriteten av alla scenarion där högerregeln gäller finns det inga skyltar för att signalera detta. En bra ledtråd på att du närmar dig en korsning av ett farligare slag där högerregeln gäller är skylten “Varning för vägkorsning”.

Då gäller inte högerregeln

Även om “överallt” är grundregeln för var högerregeln gäller, finns det omständigheter där skyltar, trafiksignaler eller andra omständigheter i stället avgör vem det är som ska lämna företräde.

Exempelvis gäller inte högerregeln när man kör på en huvudled, eller då man kör in på en huvudled. Regeln gäller inte heller då man lämnar ett accelerationsfält, eller i det fall ett accelerationsfält ansluter till ditt körfält.

Högerregeln gäller inte heller där fungerande trafikljus används, i rondeller, eller där det finns uppsatta skyltar för väjningsplikt eller stopplikt.

Högerregeln är inte heller gällande i de fall där utfartsregeln gäller.

MISSA INTE:

Bilarna som håller längst – ett märke slår alla andra

Nya bilarna kan snart bli olagliga – när 2G och 3G stängs ner

Bil
stats