Vilka partiledare och ministrar har gjort lumpen?
Vilka partiledare och ministrar har gjort lumpen? - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Henrik Montgomery/TT och Ari Luostarinen/TT

Svenska toppolitikerna som gjort lumpen – och inte: "Ögonsjukdom"

Genom åren har en rad toppolitiker gjort värnplikten, medan andra sluppit undan av olika skäl. Men vilka partiledare och ministrar har egentligen lumpen-erfarenhet?


Genom historien har det varierat huruvida unga svenskar behövt göra allmän värnplikt, och nyligen uppgav statsminister Magdalena Andersson (S) att fler unga kommer att förbereda sig för att göra lumpen framöver.

Men vilka av de svenska partiledarna och vilka av ministrarna i regeringen har fullgjort sin värnplikt, och vilka slapp av olika skäl undan lumpen? Det har Expressen, med uppgifter från Plikt- och prövningsverket, kartlagt i en ny granskning.

Vilka partiledare har gjort lumpen?

Faktum är att det bara är en av de nuvarande partiledarna som gjort lumpen: Moderaternas Ulf Kristersson, som under ett års tid på 1980-talet var plutonchef vid Upplands regemente S1.

– Jag trivdes väldigt bra under mitt dryga år som värnpliktig på Livkompaniet vid S1, som nu heter Ledningsregementet. Otroligt lärorikt på många vis och jag tänker fortfarande på erfarenheter som jag fick under det året, konstaterar Kristersson i en kommentar till Expressen.

Ingen av de kvinnliga partiledarna har gjort lumpen. Detta då kvinnor inte omfattades av den allmänna värnplikten tidigare.

Ulf Kristersson. Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Varken Per Bolund, Miljöpartiets ena språkrör, eller Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, har gjort värnplikten. När det gäller Bolund saknar Plikt- och prövningsverket, enligt Expressen, uppgifter om varför han inte gjort lumpen.

Men i Åkessons fall framgår att han blev friskriven. Anledningen? 

– Det var i en tid när man började montera ner. Man letade nästan anledningar till att behöva ta in så få som möjligt, så upplevde jag det i alla fall. Och jag hade en ögonsjukdom, har han tidigare berättat för Aftonbladet.

Vilka ministrar har gjort värnplikten?

Bland statsråden i regeringen, som Expressen granskat, är det desto fler som gjort värnplikten, men även här varierar det.

 • Peter Hultqvist (Försvarsminister): Påbörjade tjänstgöring vid Dalaregementet I13 i Falun, men ansökte om vapenfri tjänst efter bara ett par månader. Han fick då en expeditionstjänst vid Kriminalvården i stället.
 • Anders Ygeman (Migrations- och integrationsminister): Blev beviljad vapenfri tjänst, men kallades aldrig in från utbildningsreserven.
 • Tomas Eneroth (Infrastrukturminister): Blev beviljad vapenfri tjänst, men fullgjorde ändå sin värnplikt.
 • Karl-Petter Thorwaldsson (Näringsminister): Gjorde ingen värnplikt, men däremot civilplikt. Information om anledningen till detta saknas.
 • Ardalan Shekarabi (Socialförsäkringsminister): Gjorde ingen värnplikt eller civilplikt. Information om anledningen till detta saknas.
 • Johan Danielsson (Bostadsminister): Gjorde ingen värnplikt eller civilplikt. Information om anledningen till detta saknas.
 • Max Elger (Finansmarknadsminister): Gjorde ingen värnplikt eller civilplikt. Information om anledningen till detta saknas.
 • Morgan Johansson (Justitieminister): Genomförde värnplikten vid Karlskrona kustartilleri KA2.
 • Mikael Damberg (Finansminister): Genomförde värnplikten vid Svea Livarde I1.
 • Khashayar Farmanbar (Energiminister): Genomförde värnplikten vid Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum FMUndSäkC.
 • Hans Dahlgren (EU-minister): Genomförde värnplikten på tidningen Värnpliktsnytt som journalist.
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/