Anders Ygeman (S) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade om Sveriges flyktingmottagande.
Anders Ygeman (S) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade om Sveriges flyktingmottagande. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Jimmie Åkessons ilska mot Anders Ygeman: "Hudfärg?"

Det hettade till rejält när Jimmie Åkesson (SD) debatterade svenskt flyktingmottagande med migrationsminister Anders Ygeman (S) i SVT:s Aktuellt.
– Nu får du väl skärpa dig, sade SD-ledaren i den hårda ordväxlingen.


"I och med Putins fruktansvärda anfallskrig i Ukraina och den påföljande humanitära katastrofen, med miljontals människor på flykt, har det blossat upp en mycket märklig debatt om att det skulle vara fel eller konstigt att göra skillnad på flyktingar och flyktingar. Eller, mer korrekt, flyktingar och 'flyktingar'."

Så skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en uppmärksammad debattartikel hos Aftonbladet under torsdagen, som fortsatte vidare:

"Ukraina är ett kristet land med en kultur som är mycket mer närbesläktad med vår egen, jämfört med till exempel klansamhällen på Afrikas horn."

"Gör skillnad på folk efter religion och hudfärg"

Debattartikeln har väckt starka reaktioner och det var just svenskt flyktingmottagande som därför stod i fokus när Jimmie Åkesson och migrationsminister Anders Ygeman (S) möttes i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

Men Ygeman köpte inte Åkessons argumentation om kulturella likheter mellan svenskar och ukrainare.

– Förut menade man att ukrainare var ett hot mot den västerländska kulturen, sade han och fortsatte:

– Han gör skillnad på folk efter religion och hudfärg.

Det fick SD-ledaren att reagera kraftigt.

– Hudfärg? Nu får du väl skärpa dig. Det är väl ingen som har pratat om hudfärg i det här. Det har väl ingenting med hudfärg att göra. Måste vi föra debatten på den nivån?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!