Partiledardebatt 2022
Partiledardebatt 2022 - Foto: STELLA Pictures/STELLA Pictures/Wennerlund

Valet 2022: Partiernas migrationspolitik – så tycker de i frågan om invandring

Valet 2022 är nu inte långt ifrån. Frågan om hur politiken inom migration och invandring bör drivas är ständigt aktuell. Men vad anser egentligen partierna? Nyheter24 har sammanfattat vad respektive parti tycker i denna fråga!


Under år 2021 var det 11 425 människor som sökte asyl i Sverige, enligt statistik från SCB. Antalet asylansökningar som Sverige får in varje år, är beroende av olika faktorer. Bland annat kan människor tvingas lämna deras hemländer på grund av krig eller fattigdom, och söka skydd i Sverige. 

En annan faktor som kan bidra till antalet asylansökningar, handlar om vilken migrationspolitik som Sverige och Europa driver. Det kan exempelvis handla om regler för uppehållstillstånd, visumkrav och gränskontroller. 

Inom de olika partierna är invandrings- och migrationspolitiken en splittrad fråga. Medan vissa partier står för öppenhet, står andra för starkare begränsningar. Men vad tycker egentligen respektive parti? Det har Nyheter24 tagit reda på. 

Det tycker Socialdemokraterna om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Socialdemokraterna strävar efter en hållbar migrationspolitik som på lång sikt handlar om att ge förutsättningar för att integrera människor som kommer till Sverige. De strävar för att uppehålla asylrätten. 

Enligt Socialdemokraterna är det grundläggande att hjälpa människor som befinner sig på flykt, men de menar att fler länder bör dela på ansvaret för migrationen. 

De anser att Sverige inte kan ta emot ett obegränsat antal asylsökande, då möjligheten till ett bra mottagande har gränser. Människor som flyr eller invandrar till Sverige ska kunna etablera sig i samhället, vilket kräver en begränsning av antal.

Det tycker Moderaterna om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Moderaterna menar att förutsättningen för en fungerande integration är att minska på invandringen – på det sättet går det att bedriva en hållbar och långsiktig migrationspolitik. 

De anser att Sverige inte bör ta in fler asylsökande än grannländerna, och vill införa ett volymmål på drygt 5000 asylsökanden varje år. Vidare anser de att alla har rätt att få asylansökan prövad, men att de som fått avslag bör bo på särskilda bodenen tills dess att de lämnar Sverige.

Något annat de vill, är att göra det lättare för utländska medborgare av utvisas, om de begår brott i Sverige. Uppehållstillståndet ska återkallas om brott i fängelse-straffskalan begås, anser Moderaterna.

Det tycker Sverigedemokraterna om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Sverigedemokraternas anser att Sverige behöver en skyddad och trygg gräns för att organiserad brottslighet, terrorism och människohandel ska hållas borta.

Sverigedemokraterna välkomnar människor som följer Sveriges lagar, respekterar seder och är med och bidrar till samhället. De som på något sätt utnyttjar systemet, begår brott eller utger någon typ av fara för, bör inte få stanna.

De anser att Sverige ska hjälpa människor där nöden är som störst. Samtidigt vill de stoppa asylmottagandet i Sverige och satsa på att göra det möjligt för flyktingar att återvända till sina hemländer. De vill även tillämpa principen ”första säkra land” – människor ska söka asyl i första trygga land som går, och att Sverige därmed bör hjälpa grannländerna.

Det tycker Vänsterpartiet om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Vänsterpartiets flyktingpolitik grundar sig i asylrätt, solidaritet mellan människor och en robust välfärd, menar de. Sverige måste stå för asylrätt och mänskliga rättigheter – och därmed ge skydd till de som behöver.

Alla människor som söker skydd och ska ges en rättvis prövning, och de som blir beviljade asylansökan, ska tillsammans med sina familjer få möjligheten att interagera i samhället. Bland annat med hjälp av trygga uppehållstillstånd. 

Förutsättningen för en lyckad integration är, enligt Vänsterpartiet, en robust och solidarisk välfärd för oss alla i samhället. 

Det tycker Miljöpartiet om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Miljöpartiet står upp för en öppen och human flyktingpolitik. Detta innebär att människor som är på flykt inte ska mötas av murar när de kommer till Sverige. De menar att Sverige ska stå för öppenhet. 

De vill att asylrätten ska värnas om och att familjer ska ges möjlighet att återförenas. Dessutom vill de se permanenta uppehållstillstånd till de som lever i särskilt utsatta positioner. Människor som riskerar utvisning, anser de, bör få stanna vid stark anknytning till Sverige, exempelvis familjeanknytning. 

En annan del Miljöpartiet vill satsa på ett bättre mottagande och etablering i samhälle. Detta genom att människor ges rätt att jobba från och med första dagen de sökt asyl. 

Det tycker Liberalerna om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Liberalerna anser att flykting- och invandringspolitiken måste byggas på humanism och realism. De anser att det är nödvändigt med en reglering av invandring för en väl fungerande integration. Vi måste därför prioritera och bör därmed fokusera på dem som har skyddsskäl. 

De vill att samma asylregler ska gälla inom hela EU och att alla europeiska länder tillsammans bör ta ett större ansvar. Liberalerna vill även göra det enklare för barn att återförenas med deras föräldrar. Ökade insatser bör tillsättas för att hjälpa människor att återvända, om uppehållstillstånd inte ges.

Det tycker Centerpartiet om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Centerpartiet står för en migrationspolitik med en reglerad invandring, som förenar ordning och reda med humanism och medmänsklighet. 

Människor som har skyddsskäl och söker asyl ska få stanna. Det är viktigt att prioritera och lägga resurser på de som är mest utsatta, så som kvotflyktingar, menar Centerpartiet.

De anser även att EU bör ta ett större och gemensamt ansvar för flyktingsituationen. Dessutom menar de att det krävs ett bättre mottagande, där migrationen sker lagligt. En annan sak de vill göra, är att sänka kostnaderna för mottagandet och förbättra integrationen.

Det tycker Kristdemokraterna om invandring och migration

Foto: Stella Pictures

Kristdemokraterna värnar om öppenhet och fri rörlighet inom EU. Samtidigt vill de se att asylrätten är rättssäker – den som får avslag på asylansökan ska lämna Sverige. De menar även att asylmottagande i Sverige bör vara på genomsnittlig nivå med resten av norden.

Partiet vill främja arbetskraftinvandring då Sverige behöver tillgång till kvalificerad arbetskraft. En lyckad integration, enligt Kristdemokraterna, kräver att man anpassar sig till samhällets värderingar. De vill även införa ett språkprov för möjligheten att få permanent uppehållstillstånd.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.