Partiledardebatt 20220207
Från vänster; Liberalernas förra partiledare Nyamko Sabuni (L) , Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V), Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S), 
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP).
Partiledardebatt 20220207 Från vänster; Liberalernas förra partiledare Nyamko Sabuni (L) , Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V), Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP). - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Valet 2022: Här står partierna i miljö- och klimatfrågan

Med bara några månader kvar till valet 2022 går flera av Sveriges miljömål åt fel håll. Vad anser våra partier att vi bör göra för att uppnå dessa? Nyheter24 har tagit reda på hur respektive parti står i deras klimat- och miljöpolitik.


Livsmedelsverket arbetar för att de miljömål som riksdagen beslutat om, uppnås. Men enligt dem har vi långt kvar till att nå de flesta av målen, och flera av dem går till och med åt fel håll. 

I Sverige har vi 16 miljömål bland annat begränsad klimatpåverkan, ingen övergödning och giftfri miljö. För att dessa ska uppnås behövs takten i arbetet öka. 

Hur ser partiernas miljö- och klimatpolitik ut?

Men vad vill egentligen Sveriges partier göra för att uppnå dessa mål? Nyheter24 har tagit reda på vad respektive parti tycker i miljöfrågan. 

Här står Socialdemokraterna i miljö- och klimatfrågan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna menar att vi i ett starkare samhälle, kan klara av de svenska miljömålen. Detta med hjälp av nya investeringar och regler som kan leda till att utsläpp från växthusgaser minskar, skapa en giftfri miljö och havsmiljö, samt att den biologiska mångfalden skyddas. De vill att Sverige ska bli den första fossilfria välfärdsnationen. 

De hävdar att skyddade naturområden är förutsättningen för den biologiska mångfalden. Dessutom menar de att miljöåtgärder kan stärka Sveriges konkurrenskraft, och stimulera till arbete. 

Svenska företag kan bli ledande i den teknik och miljöprofil som efterfrågas i världen, menar Socialdemokraterna. Detta genom breda lösningar och investeringar snarare än genom skattesänkningar. 

Här står Moderaterna i miljö- och klimatfrågan

Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaternas utgångspunkt i miljöpolitiken är människan, naturen samt dess tillgångar. De menar att skogen är en central del i deras miljöpolitik och värnar om äganderätt för att skogen ska kunna brukas på ett hållbart sätt som sedan gör nytta för klimatet.

Våra rika mineraltillgångar ska kunna utvinnas på ett ansvarsfullt och mer hållbart sätt, menar Moderaterna. De vill fokusera på insatser för rena hav och vattendrag, där miljöbelastningen minskar medan den biologiska mångfalden ökar.

Något Moderaterna värnar för är den svenska allemansrätten. Områden med värdefull natur ska vårdas och utvecklas, menar de. 

Här står Centerpartiet i miljö- och klimatfrågan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Centerpartiets miljöpolitik drivs av ett värnande av naturen och kretsloppen, samtidigt som vi kan öka tillväxt och välstånd. Miljöarbetet är ett arbete som bör drivas inom hela EU. De vill att fler ska bidra till att bevara den biologiska mångfalden. 

Något annat de vill göra är att ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Detta med hjälp av modern miljöteknik. Centerpartiet anser även att Sverige ska ha dricksvatten i världsklass samt att haven ska vara utan föroreningar och övergödning. 

Här står Liberalerna i miljö- och klimatfrågan

Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna anser att det klimatförändringarna gjort att det krävs en reglering för skyddet av naturen. Arbetet menar de bör göras inom hela EU. 

De vill att naturen och den biologiska mångfalden ska bevaras samt att ekosystemen bör skyddas. Detta för att den nuvarande och kommande generationen ska kunna växa upp med bra möjligheter.

Liberalerna värnar om allemansrätten, men menar att rätten inte får missbrukas. Skog och havsområden som är mest värdefulla, bör skyddas. Dessutom krävs det vissa insatser för att förhindra att föroreningar sprids i vårt vatten. 

Här står Vänsterpartiet i miljö- och klimatfrågan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Biologisk mångfald är grunden för vår välfärd, menar Vänsterpartiet. Men vi behöver göra en snabb förändring i samhället. De vill använda våra gemensamma resurser till exempelvis förnybar energi, skydd av naturområden samt hållbara transporter. 

Vidare menar de att rättvisa och miljö går hand i hand. De anser att det kan ske en förändring bara genom att minska på klyftor, mellan män och kvinnor, och mellan rika och fattiga – då går det att fördela rättvist inom det begränsade miljöutrymmet. 

Vänsterpartiet vill minska spridningen av bekämpningsmedel i jordbruket och mikroplaster i haven. De vill även minska våra transporters miljö- och klimatpåverkan.

Här står Sverigedemokraterna i miljö- och klimatfrågan

Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokraternas fokus när det gäller miljön är frågeställningar inom Sverige och vårt närområde. De vill bland annat fokusera på att komma tillrätta med övergödningen av Östersjön, lägga satsningar på miljöforskning samt sanering av mark som är förorenad. 

Vidare anser de att vi bör satsa på kärnkraft, energiforskning och internationella insatser för att minska klimatpåverkan, både i Sverige och globalt.  

De menar att skyddet av den biologiska mångfalden är prioriterat, men att kostnadseffektiva åtgärder måste ske. Ett av hoten för den biologiska mångfalden inom odlingslandskapet är den krympande jordbrukssektorn,

Här står Miljöpartiet i miljö- och klimatfrågan

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljöpartiet anser att det är mycket som behöver göras för klimatet, och att det är bråttom. De menar att det därför krävs en modig politik. 

De kämpar för en värld där människan kan leva bra, men samtidigt inte försämra de kommande generationernas förutsättningar. De vill hejda klimatförändringarna och menar att den biologiska mångfalden ska bevaras. 

Det de vill satsa på är att bygga ett hållbart samhälle som gör det enkelt att leva miljövänligt med bland annat varsamt skogsbruk, skyddad natur och en hållbar konsumtion. Miljöpartiet driver på för att alla ska kunna leva i en giftfri vardag, såväl i Sverige som i resten av världen. 

Här står Kristdemokraterna i miljö- och klimatfrågan

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kristdemokraternas miljöpolitik utgår från tanken om förvaltning. Målet för dem är att den kommande generationen ska lämnas till en bättre värld.

De menar att det bör läggas resurser på forskning och utveckling av förnybara drivmedel och energikällor. En annan sak de anser är viktigt är att stärka våra ekosystem genom att främja den biologiska mångfalden.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!