Vilken partiledare tror svenskarna är bäst bilförare?
Vilken partiledare tror svenskarna är bäst bilförare? - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Anders Wiklund/TT och Claudio Bresciani/TT

Här är partiledaren som svenskarna tror är bäst bakom ratten

Att styra skutan som heter Sverige är en sak, men att köra bil är en annan. Enligt svenska folket, som nu tyckt till i en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Kvdbil, tycks det dock finnas paralleller däremellan.


Bland de svenska partiledarna varierar det huruvida man har en bil i sin ägo. Här kan du läsa om vilka av dem som har bil och vilka bilmärken de rattar.

Men det svenska folket har ändå väldigt bestämda åsikter om vem av partiledarna de tror är bäst respektive sämst bilförare – åtminstone enligt en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. 

Vilken partiledare tror svenskarna kör bil bäst?

Totalt 1145 personer, mellan 18 och 79 år, svarade på frågan: vilken partiledare tror du kör bil bäst? Utfallet blev så här:

  1. Magdalena Andersson (S), 10 procent
  2. Jimmie Åkesson (SD), 7 procent
  3. Ulf Kristersson (M), 6 procent
  4. Annie Lööf (C), 6 procent
  5. Ebba Busch (KD), 6 procent
  6. Nooshi Dadgostar (V), 3 procent
  7. Per Bolund (MP), 2 procent
  8. Märta Stenevi (MP), 1 procent

Statsminister Magdalena Andersson knep med andra ord förstaplatsen, medan MP-språkröret Märta Stenevi hamnade i botten. Liberalernas partiledare Johan Pehrson saknas eftersom undersökningen genomfördes innan han tillträtt.

– Det ligger förstås nära till hands att tro att partisympatier ligger till grund för vem vi tror är den bästa bilföraren. Undersökningen bör därför tas med en stor nypa salt, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Stora skillnader mellan män och kvinnor

När man tittar närmare på hur partiledarnas förmåga bakom ratten rankas av män respektive kvinnor finns märkbara skillnader. Männen tror att Jimmie Åkesson är bäst bilförare, medan han landar på en femte plats när kvinnorna tycker till.

Kvinnornas svar gör i stället att Magdalena Andersson, Annie Lööf och Ebba Busch hamnar i toppen.

– Att det ser olika ut bland kvinnor och män är jag inte det minsta förvånad över. Resultat av tidigare undersökningar som vi gjort visar att kvinnor och män har väldigt olika syn på vad som kännetecknar den bästa föraren, säger Daniel Odsberg.

Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.