Brott och straff
Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Johan Nilsson/TT och Paul Wennerholm/TT/

Valet 2022: Brott och straff – så tycker riksdagspartierna

I dagens samhälle blir allt fler människor utsatta för brott. Sveriges rättsystem, våld i nära relationer och gängkriminalitet är ämnen som debatteras inför valet. Nyheter24 reder ut vad riksdagspartierna tycker i frågan brott och straff.


Brott och straff är ett brett ämne som omfattar arbete med brottsförebyggande, skola, socialtjänst, polisen, rättsväsende och brottsoffer. Kriminalitet och brottslighet är ämnen som för många är viktiga inför valet år 2022. 

Alla riksdagspartier vill minska brottsligheten och göra samhället så tryggt som möjligt för sina medborgare – men hur partierna vill gå tillväga skiljer sig. Nyheter24 reder ut vad de olika partierna vill i frågan om brott och straff. 

Socialdemokraterna om brott och straff

Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda, skärpa straffen för rekrytering av unga till gängkriminalitet och öka sociala insatser där bättre tillgänglighet till socialtjänsten är ett mål. 

En punkt i partiets valprogram är att gängkriminella ska punktmarkeras. Detta ska göras med avlyssningar och fler sanktioner som gör deras liv svårare. 

Socialdemokraterna vill även satsa 100 miljoner kronor per år till länsstyrelsernas långvarig uppdrag när det kommer till att jobba mot mäns våld mot kvinnor. Länsstyrelsens långvariga uppdrag gäller även arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. 

Socialdemokraterna vill att straffen för sexuella övergrepp mot barn och sexköp ska skärpas och att män som dömts för våld mot kvinnor ska bestraffas mer frekvent om de överträder kontaktförbud. 

Läs mer här

Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/

Moderaterna om brott och straff

Moderaterna vill ha skärpta straff för att jobba mot brottslighet. Syftet med skärpta straff är att minska brottsligheten och ge brottsoffren upprättelse. Moderaterna tycker att det är viktigt att sätta brottsoffret i fokus. 

Därför vill Moderaterna skärpa straffen, avskaffa mängdrabatten och ungdomsrabatten samt utvisa utländska medborgare som begår brott som leder till fängelsestraff. 

Särskilt skärpta straff vill partiet införa för sexualbrott, våldsbrott, vapenbrott och grov kvinnofridskränkning. När det kommer till straff för gängkriminella vill Moderaterna att straffen ska dubblas. 

Moderaterna vill även satsa på skola och socialtjänsten inom utsatta områden, som ska få mer resurser. Partiet vill ge mer resurser till polisen. Moderaterna vill ha 10 000 fler polisanställda till år 2024 och höja polisens löner.

Läs mer här

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT/

Liberalerna om brott och straff

Liberalerna vill ha fler och synligare poliser i hela Sverige, från utsatta områden i storstäderna till mindre samhällen på landsbygden. Tills målen om 25 000 poliser i tjänst är uppnått vill Liberalerna att kommunerna ska få bidrag för lokala ordningsvakter för att öka tryggheten och förebygga brott. 

Liberalerna vill skärpa lagarna mot vapensmuggling och att handgranater ska klassas som vapen. Myndigheterna ska även få bättre möjlighet att utbyta information om den organiserade brottsligheten. 

Liberalerna vill även stärka EU:s polis- och åklagarsamarbete för att hjälpa myndigheter att utreda brott och kriminalitet över nationsgränserna. 

När det kommer till mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck vill Liberalerna stärka regler om kontaktförbud, där förövaren kan dömas till att bära fotboja. De vill även ge statligt stöd till kvinnofridsjourer och höja straffen för grov kvinnofridskränkning samt hedersrelaterat förtryck.

Läs mer här.

Johan Pehrson, ny partiledare för Liberalerna. Foto: Henrik Montgomery/TT/

Centerpartiet om brott och straff

Centerpartiet vill ha fler poliser på varje ort för att öka tryggheten och minska kriminaliteten. Centerpartiet vill även att det ska vara nolltolerans även mot mindre brott, med start i utsatta områden. 

Att kommunerna ska ta större ansvar i det brottsförebyggande arbetet tycker Centerpartiet är viktigt. Centerpartiet vill införa en ny frivårdsåtgärd, som ska innebära att dömda personer under en tid kan förbjudas att vistas inom ett visst område. 

Centerpartiet vill lägga större fokus på lokalt brottsförebyggande arbete och se hårdare straff för sexualbrott. Centerpartiet tycker att kontrollerande beteende kriminaliseras och att fotboja blir obligatoriskt vid kontaktförbud. 

Läs mer här

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Stefan Jerrevång/TT/

Kristdemokraterna om brott och straff

Kristdemokraterna tycker att straffen i Sverige är för låga. De menar på att det finns fler sätt att få rabatt på sitt straff än att få det skärpt. De vill därför kraftigt skärpa alla straffrabatter och avskaffa villkorlig frigivning.

För att nå målet med 10 000 fler poliser vill Kristdemokraterna reformera polisutbildningen och införa en ettårig utbildning vid sidan av den ordinarie. De vill även höja lönen så poliser väljer att stanna inom yrket. 

Kristdemokraterna vill öka det brottsförebyggande arbetet mot kriminalitet genom att satsa på vidareutbildning för socialsekreterare som arbetar med unga kriminella. Partiet vill även förbättra samarbetet mellan skola, föräldrar och polis. 

Kristdemokraterna vill även ha mer kameraövervakning och skärpa straffen för kriminella som hotar vittnen. Hedersbrott ska hamnar under en särskilt brottsrubricering. Kristdemokraterna vill hjälpa flickor och pojkar som riskerar att giftas bort mot sin vilja. 

Läs mer här.  

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT/

Miljöpartiet om brott och straff

Miljöpartiet vill arbeta förebyggande mot brottslighet genom att satsa på tidiga insatser i skolan och på barnavårdscentraler. Miljöpartiet tycker att man ska satsa på de aktörer som möter barn tidigt i livet.

Fler poliser närmare medborgarna och göra det lättare att beslagta kriminellas vinster, menar Miljöpartiet. De vill även höja straffen för rekrytering av unga till kriminalitet. Miljöpartiet vill ge stöd åt de kriminella som upphör med sin brottsliga verksamhet. 

Miljöpartiet vill jobba för att motverka mäns våld mot kvinnor och motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Partiet vill även jobba för att förebygga extremistiska och våldsbejakande attityder. 

Läs mer här

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Henrik Montgomery/TT/

Vänsterpartiet om brott och straff

Vänsterpartiet tycker att en stark välfärd är den mest väsentliga lösningen för att motverka kriminalitet och brottslighet. Vänsterpartiet menar att Sverige länge haft lägre kriminalitet än andra länder, och att anledningen för det inte har varit högre straff och fler poliser, utan ett starkt välfärdssamhälle. 

Partiet vill jobba för att minska samhällsklyftorna med en fungerande skola, bättre fritidsverksamheter och ett starkt och socialt försäkringssystem. 

Vänsterpartiet vill uppmärksamma hur poliserna arbetar och vilka arbetsuppgifter som prioriteras mer än att bara satsa på fler poliser. 

Vänsterpartiet tycker även att livstidsstraffet ska avskaffas så att alla straff blir tidsbestämda. Vänsterpartiet är inte för högre straff. 

Läs mer här. 

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Foto: Jessica Gow/TT/

Sverigedemokraterna om brott och straff

Sverigedemokraterna tycker att det Sverige vi har idag inte mår bra. Partiet menar att det saknas förtroende för svenskt rättsväsende och att straffen måste skärpas.

Sverigedemokraterna vill att staten ska garantera brottsoffer skadestånd och sedan kräva in beloppen från gärningsmännen. Partiet tycker även att grovt kriminella med utländsk bakgrund ska utvisas vid fängelsestraff. 

Höja polisens löner, samt utöka polisens nödvärnsrätt och skärpa straff för hot mot tjänsteman är något som Sverigedemokraterna tycker är väsentligt för att minska brottsligheten. Sverigedemokraterna vill även utöka möjlighet för kameraövervakning. 

Läs mer här. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Tommy Pedersen/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu har bitcoin halverats

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.