Lördag 21 Maj
Stockholm

Ebba Busch (KD) ryter ifrån efter GW:s sågning: "Sorgligt"

Leif GW Persson och Ebba Busch.
"Poliserna på plats gjorde en heroisk insats.". Foto: Hanna Franzén/TT och Fredrik Sandberg/TT.

Leif GW Persson var inte blyg med att såga uttalandet Ebba Busch (KD) gjorde gällande påskhelgens upplopp. Något politikern var snabb med att ge svar på tal om.
– Uppenbart att Leif G.W inte lyssnat på mina intervjuer, skriver hon på Twitter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under påskhelgen hade Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextremistiska partiet Stram kurs, fått tillstånd att runt om i Sverige bränna exemplar av koranen.

Till följd av detta utbröt våldsamma upplopp mellan motdemonstranter och polis, vilket resulterade i ett stort antal skadade personer och förstörda egendomar.

Flera politiker har uttalat sig om upploppen, men det var Kristdemokraternas Ebba Buschs fråga i en intervju med Ekot som fick extra stor uppmärksamhet.

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?, sade hon i intervjun och vände sig sedan till polisen:

— Varför sköts det inte skarpt?

Kravallpolis använder pepparsprej för att skingra motdemonstranter i Malmö. Foto: Johan Nilsson

Ebba Busch till Leif GW Persson: "Sorgligt"

Uttalandet har fått flera att rasa mot KD-ledaren, och nu senast var det Sveriges favoritkriminolog Leif GW Persson som riktade en rejäl känga åt Buschs håll. Läs mer om det här.

– Det är ju inte Ebba Busch som ska utöva den här praktiken som hon rekommenderar andra, säger han i en intervju med TV4, och ställer sig sedan tveksam till hur stor kunskap hon själv har om vapen:

– Ebba Busch kan mycket om vapen? Hon kan inte ett pillekvitt om vapen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu svarar Ebba Busch, i ett inlägg på Twitter, på Perssons sågning.

"Sorgligt att GW sänker diskussionen om hur polisen ska kunna upprätthålla statens våldsmonopol till att handla om mina skjutkunskaper som jägare, vilket han inte kan ett 'pillekvitt' om", skriver hon.

Vidare pekar hon på att svensk polis "förtjänar ett seriöst samtal om vilka medel man behöver för att kunna göra sitt jobb".

"Uppenbart att Leif G.W inte lyssnat på mina intervjuer. Dessutom landar vi i samma slutsats att man borde utvärdera polisledningens agerande. Poliserna på plats gjorde en heroisk insats", skriver Ebba Busch.

Kommentera
Kopiera länk
Dela