Leif GW Persson sågar Ebba Busch uttalande.
Leif GW Persson sågar Ebba Busch uttalande. - Foto: Anders Wiklund/TT, Stefan Jerrevång/TT

GW Persson om KD-ledaren: "Kan inte ett pillekvitt om vapen"

Under en intervju i Ekot ifrågasatte Ebba Busch (KD) varför polisen inte sköt skarpt under påskhelgens upplopp. Nu svarar Leif GW Persson på uttalandet.
– Hon kan träffa en lada förutsatt att hon står inuti ladan, säger han i TV4.


Under Ekots lördagsintervju fällde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, yttranden som mottagit stor kritik, bland annat från polisen.

Hon kommenterade då det kaos och våld som uppstod under påskhelgen mellan polis och motdemonstranter, till följd av högerextremisten Rasmus Paludans tillstånd att bränna koranen runt om i landet.

I uttalandet har Ebba Busch dels ifrågasatt varför polisen inte sköt skarpt, under demonstrationerna. 

— Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, räddningstjänst och i vissa fall sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade, inte svensk polis, sade hon då till Ekot. 

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Leif GW Persson om anledningen till polisens reaktion

I TV4:s Nyhetsmorgon kommenterar kriminologen Leif GW Persson, Ebba Buschs uttalande. Han menar att hon gjorde ett politiskt utspel, men att hon inte var beredd på att polisen skulle reagera så starkt som de faktiskt gjorde. 

Han hävdar vidare att polisens reaktion berodde på två saker. Den första är att de är medvetna om den fara de kan utsätta andra för under en sådan aktion, och den andra är att de i många av situationerna inte hade lagligt stöd att skjuta.

– För det är ju inte Ebba Busch som ska utöva den här praktiken som hon rekommenderar andra. Det finns naturligtvis starkt motstånd mot att skjuta mot kvinnor och barn speciellt vilket de mer eller mindre uppmanades att göra, säger han till kanalen.

Här kan du läsa om Leif GW Perssons känga till polisen efter upploppen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Leif GW Persson om Ebba Busch: "Hon kan inte ett pillekvitt om vapen"

Vidare frågar programledaren Anders Pihlblad, vad GW tycker om Busch uttalande, då hon säkerligen är påläst om ämnet och kan en del om vapen. GW hävdar att hon inte kan nånting om vapen, trots att hon har jägarlicens. 

– Hon kan träffa en lada förutsatt att hon står inuti ladan, ungefär det sammanfattar hennes kunskap om skjutvapen, säger Leif GW Persson. 

GW hävdar att det finns många risker i sådana situationer, även för en bra skytt, vilket han menar att Busch inte har en aning om. Problemet, sammanfattar han, är att polisens hade otillräckliga resurser för att kunna klara av situationen. Han avslutar sedan med att säga:

– Ebba Busch kan mycket om vapen? Hon kan inte ett pillekvitt om vapen, säger han till TV4.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.