Skola och utbildning
Vad tycker riksdagspartierna om skol- och utbildningsfrågor? - Foto: Paul Wennerholm/TT/, Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT/ och Henrik Montgomery/TT

Valet 2022: Så tycker partierna i utbildningsfrågan

Svajiga betyg, segregation, låga lärarlöner och elevernas hälsa. Inför valet 2022 har partierna tagit ställning i frågor om skola och utbildning. Nyheter24 har ​kort sammanfattat vad de olika riksdagspartierna vill inom utbildningsfrågorna.


Att en bra skolgång är en stor grund för samhället är alla partier överens om. Men vilka åtgärder som borde genomföras för en bättre skolgång skiljer sig mellan partierna. Nyheter24 har tagit reda på vad riksdagspartierna tycker i utbildningsfrågan. 

Det fria skolvalet infördes år 1992 och gjorde det möjligt för elever och vårdnadshavare att själva välja skola. Frågan om det fria skolvalet är en vattendelare mellan partierna, som alla har olika åsikter om det hjälper mot eller bidrar till segregation. 

År 1991 skedde kommunalisering av skolan, vilket innebär att i stället för staten fick kommunerna ansvar över skolorna. 

Vad tycker Socialdemokraterna om skola och utbildning?

Socialdemokraterna vill fortsätta investera i hela utbildningssystemet, från förskola till högskola. Partiet menar att alla ska ha samma utbildningsmöjligheter – oavsett var i landet du bor eller var du befinner dig i livet. 

Partiet tycker att religiösa friskolor ska förbjudas och att vinstjakten vid privatisering av skolor ska stoppas. De vill även utbilda och anställa fler lärare och annan pedagogisk personal.

Läs mer här

Statsminister Magdalena Andersson (S), besöker Mellersta förstadsskolan i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Vad tycker Moderaterna om skola och utbildning?

Moderaterna tycker att en bra skolgång är avgörande för Sveriges välstånd och för att eleverna ska få chansen till ett gott liv. Att möjliggöra klassresor genom mer kunskap i skolan, samt lugn och ro i klassrummet tycker partiet är viktigt.

Sverige har mycket mindre undervisningstid i skolan än andra länder. Moderaterna menar att forskning pekar på att tidigare insatser är avgörande för att höja kunskapsresultaten, och där är undervisningstiden relevant. 

Partiet tycker att samhället ska fånga upp de barn som inte kan svenska tidigt under skolgången, och de vill även införa obligatorisk språkförskola för barn som inte har svenska som modersmål. och visar en bristande språkutveckling. 

Läs mer här

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Christine Olsson/TT

Vad tycker Liberalerna om skola och utbildning?

Liberalerna tycker att studiero i klassrummet är väsentligt för barnens kunskapsutveckling och trygghet. Partiet tycker inte heller att elevernas bakgrund eller var de bor ska ha betydelse när det kommer till barnens skolgång. 

Partiet tycker att alla ska kunna välja skola, och att kraven på friskolorna ska vara höga med långsiktiga mål. De tycker även att det är värdefullt att eleverna kan välja sin skola för bäst trivsel, och att eleverna ska fortsätta kunna välja profil och skolval som passar just dem. 

Liberalerna vill att alla skolor ska avsätta fem procent av alla platser för nyanlända elever som aktivt väljer att söka sig dit, för att integrationen ska fungera bättre. 

Läs mer här

Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Foto: Adam Ihse/TT

Vad tycker Centerpartiet om skola och utbildning?

Centerpartiets mål är att alla elever ska klara skolan, där utbildningen måste utgå från elevernas behov och förutsättningar. 

Centerpartiet vill stärka rektorer och lärare, eftersom de är avgörande för elevens skolgång. De vill att rektorer och lärare ska känna att de har mandat och kunna lita på att de får de verktyg som krävs för att ge sina elever en bra skolgång.

Partiet är för det fria skolvalet, och att det är viktigt att fler aktivt väljer sin skola för att minska segregationen. 

Läs mer här

Centerpartiets Annie Lööf. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Vad tycker Kristdemokraterna om skola och utbildning?

Kristdemokraterna vill ha en skola med ordning och antimobbningsprogram så att eleverna ska känna sig trygga. De vill att det ska bli lättare att stänga av och flytta mobbare till andra skolor. 

Kristdemokraterna tycker att skolor ska införa föräldrakontrakt, det vill säga ett ansvarskontrakt mellan skola, föräldrar och elever. De tycker även att skolorna ska ta större ansvar vad det gäller brottsförebyggande. 

Skolan ska inte bara rusta elever för arbetslivet, utan också ge förståelse för samhället, vår historia, vårt kulturarv samt den etik som förvaltas av kristen och västerländsk idétradition, menar Kristdemokraterna. 

Läs mer här

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad tycker Miljöpartiet om skola och utbildning?

Miljöpartiet vill att de skolor som har större behov ska få mer ekonomiska resurser för en jämlik skola. Partiet vill även att skolsegregationen ska brytas och tycker att det är orimligt att barn ska tvingas stå i kö för en särskild populär skola. 

Ökad bemanning på skolbibliotek, en bra elevhälsa, specialpedagoger och studie- och yrkesvägledning, tycker de är viktigt för en bättre skolgång. 

Miljöpartiet är emot betyg i tidig ålder. Partiet vill också att fler ska bli lärare.

Läs mer här

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund. Foto: Jessica Gow/TT

Vad tycker Vänsterpartiet om skola och utbildning?

Vänsterpartiet vill att det ska förbjudas att ta ut vinst från fristående skolor. De vill även satsa på hållbar skolmat med låga utsläpp och som är vegetarisk eller ekologisk. 

Vänsterpartiet vill att kommunerna ska få mer pengar från staten, så att det blir mer pengar till att göra skolan bättre, och lättare att anställa lärare. 

Partiet menar att de fria skolvalet segregerar barn och unga när de får välja vilken skola de vill gå i. I stället vill de att skolan närmast hemmet ska vara en bra skola där eleverna får den kunskap de har rätt till. 

Läs mer här. 

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vad tycker Sverigedemokraterna om skola och utbildning?

Sverigedemokraterna vill att skolan ska ha ett statligt huvudmannaskap i stället för kommunerna. 

I partiprogrammet står det att Sverigedemokraterna även vill ge lärarna befogenheter att åtgärda ordningsproblem genom jourklasser för elever som behöver speciell tillsyn. Pliktskola ska införas för elever som begår allvarliga övergrepp i skolmiljö. 

Partiet vill ha lönelyft för lärare. De vill skapa ekonomiska incitament för att välja utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden. De vill även skapa balans så att fler väljer yrkesutbildningar.

Läs mer här

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Anders Wiklund/T
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!