Håkan Lerstorp (SD) om varför män misshandlar kvinnor
Jimmie Åkesson uttalande sig om Håkan Lerstorp. - Foto: Kommunfullmäktige i Trelleborg och Jonas Ekströmer/TT

Håkan Lerstorp (SD) om varför män misshandlar kvinnor – möts av kritik

Håkan Lerstorp (SD) menar att vi borde fundera mer över vad en kvinna har gjort för att bli slagen av en man. Det framförde han i en debatt i kommunfullmäktige Trelleborg – något som nu har mötts av kritik inom partiet.


Det var under måndagen som det kommunala bidraget till kvinnojouren debatterades i Trelleborgs kommunfullmäktige. Den sverigedemokratiska kommunpolitikern Håkan Lerstorp var en av politikerna som gick upp i talarstolen under debatten. 

Håkan Lerstorp (SD): "Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna"

Lerstorp framförde då något som han anser att alla ledamöter bör tänka på. 

– Jag har en tanke, och den är ungefär såhär. Jag ska fatta mig under två minuter, sa Lerstorp och fortsatte: 

– Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade. Men min tanke är att, och jag vill att ni ska tänka så också idag, vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna? Det är en viktig tanke. Och varför finns det inte mansjourer? 

Mathias Andersson (SD): "Tar avstånd från tidigare uttalande"

Uttalandet väckte starka reaktioner i Trelleborgs kommunfullmäktige. Flera av partiets företrädare gick upp i talarstolen och tog avstånd. Bland annat Sverigedemokraternas gruppledare Mathias Andersson (SD) tog ordet. 

– Jag kan bara beklaga vad vi hörde precis. Det är ingenting mitt parti står bakom. Oavsett vad någon gör, ingen förtjänar att bli slagen någonsin. Kvinna, man, barn. Ingen förtjänar slag. Vi som parti tar avstånd från tidigare uttalande som kom härifrån, sa Andersson under debatten. 

Enligt Trelleborgs Allehanda hade Mathias Andersson strax innan försökt förhindra Lerstorp från att gå upp i talarstolen. 

Annie Lööf och Jimmie Åkesson riktar kritik mot Lerstorps uttalande

Lerstorps uttalande har även väckt debatt på sociala medier. Centerpartiets ledare Annie Lööf delade videoklippet från debatten på Twitter och skrev: “Tänk inte som Håkan (SD) gör om varför män misshandlar kvinnor.” 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har därefter svarat på Lööfs inlägg. 

“Nej, jag håller med. Tänk mer som Mathias Andersson (SD)”, skriver Åkesson på Twitter. 

"Ingen i vårt parti står för det han står för"

Partikollegan Helmut Petersén är ordförande för Sverigedemokraterna i Trelleborg och menar att Lerstorp har gjort "märkliga uttalandet" tidigare, skriver Aftonbladet. På frågan om partiet kommer kräva att Håkan Lerstorp avgår svarar han följande:

– Det är redan igång, både lokalt och på riksplanet. Ingen i vårt parti står för det som han står för, säger han till tidningen.

Nyheter24 har sökt Håkan Lerstorp. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.