Kristdemokraterna vill införa kemisk kastrering av våldtäktsmän.
Kristdemokraterna vill införa kemisk kastrering av våldtäktsmän. - Foto: Stefan Jerrevång/TT och Heiko Junge/TT

Ebba Busch: Kastrera våldtäktsmän innan villkorlig frigivning

Kristdemokraterna vill se hårdare tag mot dömda våldtäktsmän. Partiet föreslår att dessa sexualförbrytare ska genomgå kemisk kastrering innan en villkorlig frigivning.
– När en våldtäktsdömd man kliver utanför murarna ska han vara kemiskt kastrerad, säger Ebba Busch vid en pressträff.


Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och Kristdemokraterna kommer nu med ett nytt förslag: kemisk kastrering av dömda våldtäktsmän.

– Det vi vill göra nu handlar om att när en våldtäktsdömd man kliver utanför murarna ska han vara kemiskt kastrerad, säger KD-ledaren Ebba Busch vid en pressträff på fredagen.

Ebba Busch: Inför kemisk kastrering 

Mer specifikt menar Kristdemokraterna att dömda sexualförbrytare, vilka avtjänat två tredjedelar av sitt straff, inte ska få villkorlig frigivning om denne inte genomgår ordinerad återfallsförebyggande behandling.

I dessa fall ska kemisk kastrering i stället genomföras. 

– Det här är inte ett kirurgiskt ingrepp det är en medicinsk behandling det är för en period. Vi behöver ha straff som står i relation till den kränkning som har skett av människovärdet och den kränkning som har skett av kvinnans liv, säger Ebba Busch vid pressträffen.

Kristdemokraterna vill ha högre straff på våldtäkt

Utöver detta vill Kristdemokraterna att straffpåföljden för grov våldtäkt ska höjas till mellan tio och 25 års fängelse och att livstidsstraff ska finnas som straffpåföljd för grov våldtäkt mot barn.

Vad är kemisk kastrering?

Kemisk kastrering innebär, enligt Läkartidningen, att man med hjälp av läkemedel sänker aktiviteten av manliga könshormoner.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!