Måndag 15 Aug
Stockholm

Kängor, familjefokus och det dyra Sverige – så var Ebba Buschs tal

Ebba Busch tal i Almedalen 2022.
Retorikexperterna Anders Sigrell och Martin Sundby analyserar Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs tal under Almedalsveckan 2022. Foto: Henrik Montgomery/TT

ANALYS. Retorikexperterna Anders Sigrell och Martin Sundby analyserar Kristdemokraternas partiledare Ebba Buschs tal under Almedalsveckan 2022:
"Motsatsen till 'det är dyrt att vara svensk', och målet för en Kristdemokratisk politik är 'Villa, Volvo och vovve'. Det upprepas gång på gång som det eftersträvansvärda för vanligt folk. Bilden är välvald."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
RETORIKEXPERTERNA

Anders Sigrell är professor i retorik vid Lunds universitet. 

Martin Sundby är doktorand i retorik vid Lunds universitet och forskar om politisk retorik.

Ebba Busch intar scenen med självsäkerhet. Uttrycket ”Det har blivit dyrt att vara svensk” kommer tidigt och går som en röd tråd genom hela talet. Kritiken mot S-regeringen för att vara ett skattehöjarparti formuleras med en skarp metafor om att de vill dra åt ”skatteskruven” ännu mer.

Motsatsen till ”det är dyrt att vara svensk”, och målet för en Kristdemokratisk politik är ”Villa, Volvo och vovve”. Det upprepas gång på gång som det eftersträvansvärda för vanligt folk. Bilden är välvald. Uttrycket är ursprungligen en vänsterkritik av en försoffad borgerlighet som inte har högre ambitioner än det tråkiga ”Villa, Volvo och vovve”.

”Och vad är det för fel med det?”, frågar Busch. I grunden, säger Busch, är det synd om kulturvänstern med sin svåra litteratur, konstiga musik och gastronomiska mat. De förstår inte familjens betydelse, att det är där lyckan finns.

Brottslighet och gängkriminalitet har KD:s partiledare inte mycket till övers för. Men, som alla andra, förstår hon också betydelsen av förebyggande arbete. På denna punkt skiljer sig KD tydligt från partier längre vänsterut i frågan om var ett sådant arbete är tänkt att ske. Det förebyggande arbetets fokus ska utgöras av familjen. Föräldrarna är viktigast.

Den kraftfullt rimmande anaforen ”Den kravlösa kärlekens kraftfält” fångar detta.

Ytterligare en nyckelfras i talet handlar om att ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen”, i Buschs fall över ”gatorna”. Talet om att ta tillbaka den demokratiska kontrollen har vi kommit att associera med Magdalena Andersson och Socialdemokraterna förslag om att stoppa vinster i välfärden, framförallt i skolan. I Ebba Buschs tappning handlar återtagandet av demokratisk kontrollen om gatorna och gängvåldet, så att vanliga människor kan känna sig trygga i sina områden, för att stävja att Sverige blir ett ”grindsamhälle” där endast rika har råd att köpa sig trygghet.

Ebba Busch talar i Almedalen 2022. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon är tydlig när hon säger, ”Nej, vi ska inte ha fler fritidsgårdar”. Det är familjen i fokus; föräldrarna själva ska till exempel få välja vem som ska vara hemma med barnen. ”Det finns inga trygga samhällen utan trygga föräldrar”.

Sjukvården är ett annat kärnområde för KD. Busch säger att med KD vid makten kommer det inte att finnas några vårdköer i Sverige, vilket hon förmedlar på ett slagkraftigt sätt: ”Sverige ska vara ett välfärdsland; Sverige ska inte vara ett köland. Vård fördröjd är vård förnekad. Vi är redo att kapa vårdköerna.”

Sett till att vården är skattefinansierad, väcks dock frågan om det finns en motsättning mellan att sänka skatterna, som hon vill, och att bygga bort vårdköerna. Köerna ska försvinna genom att ”landstingen” (regionerna) skrotas. Hur och varför det ska leda till att köerna försvinner är inte helt klart. Är det för att det då skulle bli mindre administration om allt centraliseras till en statlig myndighet? Detta kunde ha givits en förklarande mening eller två. 

I talet opponerar sig Busch vid flera tillfällen mot Socialdemokratin, i synnerhet Magdalena Andersson.

I kontrast till Anderssons tal om ”Putinpriser”, talar Busch vid flera tillfällen om ”Magdapriser”. Det är regeringens skatter, på till exempel diesel och dåliga beslut som enligt Busch gör att det är dyrt att vara svensk. Som ett särskilt dåligt beslut lyfts kärnkraftnedstängning fram. Att inte Socialdemokraterna ångrar detta är för att ”det krävs vett för att skämmas”. Det är ”Magdalena Andersson som ska tas ur drift, inte kärnkraften”.

Det parti Busch går hårdast åt är dock inte Socialdemokraterna, utan Centern. Annie Lööf liknas vid en ”elsparkcykel som ligger slängd i mitten och hindrar trafik åt båda hållen”. Enligt Busch blir en röst på Centern i praktiken en röst på Miljöpartiet, och allt vad det innebär för ”vargen, skogen, dieselpriserna”. Busch vänder sig direkt till väljare som tidigare röstat på Centern eller Socialdemokraterna och menar att där de rödgröna leder till splittring, kan Busch och hennes lag erbjuda sammanhållning.

Hon talar om att erbjuda C-väljare ”ett nytt hem” och socialdemokratiska väljare om att de ska ”låna ut sin röst”. Dieselpriserna vill Busch sänka. Att det kan finnas en konflikt mellan en sådan åtgärd och en nödvändig klimatomställning bemöts med ”Det går att göra både och”.

Det kan finnas populistiska drag i Buschs argumentation.

I den meningen att hon förenklar frågeställningar som är mer komplexa och ställer föreställningen om ett ”vanligt folk” i kontrast till en elit. Här finns en risk att hon inte litar på att vi kan förstå och ta ställning till frågor som inte självklart är svart-vita. Men, och detta är viktigt, för att en politik ska kunna få gehör i en demokrati måste det trots allt finnas ett folkligt tilltal, och det är det Ebba Busch jobbar med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.