Tidigare S-politikern mördade sin fru – sitter kvar i kommunfullmäktige

Från 2014 var Ashkan Ekman Ekhtiari en folkvald kommunpolitiker för Socialdemokraterna. År 2020 dömdes han till livstids fängelse för att skjutit sin fru till döds – men han har ändå behållit sitt uppdrag i Kirunas kommunfullmäktige.


I juli 2020 dömdes Ashkan Ekman Ekhtiari till livstids fängelse och utvisning för mord på sin hustru. 

Enligt domen sköt han hustrun i huvudet med ett jaktgevär när hon sov i sin säng. Innan mordet sökte den dåvarande S-politikern på internet om bland annat "mord i nära relationer" och "straff för grov mordbrand". 

Ekman Ekhtiari, som låg i skilsmässa med hustrun vid mordtillfället, hävdade att händelsen var en olyckshändelse, enligt Aftonbladet.

S-gruppledaren: "Felaktigt skött"

Men trots att Ekman Ekhtiari är dömd till livstids fängelse så listades han som en av Socialdemokraternas ersättare i protokollet efter ett kommunfullmäktigesammanträde i april, vilket NSD var först att rapportera om.

Enligt Mats Taaveniku, gruppledare för Socialdemokraterna Kiruna, har det hela hanterats felaktigt.

– Det har vi lyft med kommunsekreteraren och de har justerat det vid senaste fullmäktige. Det har varit felaktigt skött, säger Taaveniku till tidningen.

Enligt Taaveniku är Ekman Ekhtiari är inte längre medlem i partiet och hans uppdrag avslutas efter valet i september. Han har ingen möjlighet att påverka politiken i Kiruna inifrån Salbergaanstalten. 

Därför kan morddömde Ekman Ekhtiar inte avsättas

Att få den livstidsdömde mördaren avsatt dessförinnan är omöjligt. Att han listas som ersättare i kommunfullmäktige i Kiruna beror på att det inte går att avsatt från sin plats som förtroendevald under en pågående mandatperiod – så länge personen i fråga inte självmant avgår, enligt NSD.

– Det är stenhårt, det går tyvärr inte att komma runt det trots att det är ett så allvarligt brott som han har dömts för och som vi fördömer helt, säger Mats Taaveniku till tidningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!