Tobias Andersson (SD) bemöter kritiken efter sin uppmärksammade tweet.
Tobias Andersson (SD) bemöter kritiken efter sin uppmärksammade tweet. - Foto: Anders Wiklund/TT och TT

Tobias Andersson (SD) om kritiken: "Lekte med deras kränkthet"

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson möttes av hård kritik efter en tweet relaterad till partiets valkampanj i Stockholms tunnelbana. Nu berättar SD-ledamoten om tanken bakom tweeten.


Som en del av sin valkampanj har Sverigedemokraterna låtit klä ett helt tunnelbanetåg i Stockholm med sin partisymbol. "Välkommen ombord på segertåget" och "SD 22" står det på dörrarna.

– Vi hade en tunnelbanekampanj i Stockholm igår som väckte väldigt mycket reaktioner och där en del påstod att det här var ett rasistiskt tåg och man ansåg att vi inte borde få annonsera i tunnelbanan, säger Tobias Andersson, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, till TV4 och berättar vidare:

– Då spann jag vidare lite på det och lekte med deras kränkthet i form av en något provokativ tweet där jag menade på att det här är vad som skulle kunna ropas ut på ett tunnelbanetåg ifall det vore rasistiskt.

Tobias Andersson: "Vill flytta fokus"

Tweeten som Tobias Andersson innehöll en bild på tunnelbanetåget ifråga, tillsammans med texten:

"Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!".

– Den något provocerande tweeten väckte enormt engagemang från personer som ville flytta fokus från sakpolitik till mitt tonläge, säger Andersson till TV4.

Tweeten fick bland annat hård kritik av Centerpartiets partiledare Annie Lööf som beskrev det hela som "ovärdigt och rasistiskt" och av Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, som skriver att inlägget vittnar om en "sjukt inhuman och rasistisk människosyn".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.