Nooshi Dadgostar (V) medverkade i P1:s partiledarutfrågning.
Nooshi Dadgostar (V) medverkade i P1:s partiledarutfrågning. - Foto: Lars Schröder/TT och Henrik Montgomery/TT

Nooshi Dadgostar vill införa fastighetsskatt: "Berör tre procent"

Vänsterpartiet, med Nooshi Dadgostar, vill ha en statlig fastighetsskatt som "berör tre procent" – något som Socialdemokraterna lovat att inte införa.
– Magdalena Andersson kan lova och säga precis vad hon vill, jag kommer att driva mina frågor, säger Dadgostar i P1.


Under torsdagsmorgonen uppger Vänsterledaren Nooshi Dadgostar, i P1:s partiledarutfrågning, att hon vill se en statlig fastighetsskatt under den kommande mandatperioden.

– Det berör tre procent. Nästan alla kommer inte att betala den här skatten. Det är viktigt för mig att klargöra, säger Dadgostar i P1.

Dadgostar vill förhandla med Andersson

Men samtidigt har Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gett löften om att någon sådan fastighetsskatt inte kommer att införas.

– Magdalena Andersson kan lova och säga vad hon vill. Jag kommer driva mina frågor, säger Nooshi Dadgostar i P1 och fortsätter:

– Sen kommer vi sätta oss ned och förhandla om på vilka sätt vi kan stärka upp vården, skolan, omsorgen och på vilka sätt ska vi finansiera det.

Vänsterpartiet: "Vi tror inte på prischocker"

I våras gick Vänsterpartiet med på att sänka bränsleskatten. 

Varför ska staten subventionera fossila bränslen i den här klimatkrisen?

– Vi fick väldigt stora prischocker under en kortare period. Dieselpriset var närmare 30 kronor litern. Människor fick nästan säga upp sig eller hantera sin hushållsekonomi. Det var en del i detta. Vi tror inte på prischocker, det skapar ingen omställning. Man måste under en längre period arbeta för att göra det skiftet, säger Vänsterledaren och fortsätter vidare:

– Anledning nummer två är för att vi genuint vet att reduktionsplikten, i framförallt diesel, inte är hållbar. 

Dadgostar kritisk mot partikollegor med PKK-flaggor

Vid utfrågningen får Nooshi Dadgostar också frågan om hur hon ser på att flera vänsterpartister poserade med flaggor från terrorstämplade PKK under Almedalsveckan.

– Det var inte sanktionerat av mig, säger Dadgostar och menar vidare på att det inte var "fruktbart".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!