Ett mass-sms, där mottagarna uppmanas att rösta på Kristdemokraterna, har skickats till flera svenskar.
Ett mass-sms, där mottagarna uppmanas att rösta på Kristdemokraterna, har skickats till flera svenskar. - Foto: Wilma Nora D. Nygaard/NTB/TT och Ali Lorestani/TT

Mass-sms om valet väcker ilska – påstås vara från KD: "Inte ok"

I ett mass-sms, vars avsändare ser ut att vara Kristdemokraterna, uppmanas mottagarna att rösta på partiet i fråga – något som upprör flera.
– Varifrån fick ni mitt nummer?, frågar en person på Twitter.


Under onsdagsförmiddagen fick flera svenskar ett sms som ser ut att ha skickats från Kristdemokraterna.

"Vi är redo att sänka el- och bränslepriserna, bekämpa brotten, avskaffa regionerna och kapa vårdköerna. Rösta på KD för en ny regering”, står det i meddelandet, följt av en länk till partiets hemsida.

"Snälla Kristdemokraterna, skicka inte sms"

På Twitter har flera personer reagerat på sms:et.

"Snälla Kristdemokraterna skicka inte sms till min mobiltelefon... Varifrån fick ni mitt nummer? Och hur vågar ni att messa direktreklam?", skriver en person på Twitter och menar på att partiet "inkräktar" på dennes personlige integritet.

"Politisk reklam till nixat nummer är inte ok!", skriver en annan Twitter-användare.

Även folkrättsprofessorn Mark Klamberg, verksam vid Stockholms universitet, kritiserar utskicket.

”Jag har gjort allt för att spärra mitt mobiltelefonnummer för reklam och säljare (bl.a. ringer vd för bolag vars medarbetare inte vill spärra mitt nummer). Nu fick jag likväl ett sms från Kd. @BuschEbba, jag vill inte ha dina eller andra partiers sms!”, skriver han.

Kristdemokraterna

Christian Carlsson, Kristdemokraternas distriktsordförande i Stockholm, berättar för Nyheter24 att man skickat ut totalt 200 000 sms till i samband med att förtidsröstningen öppnade under onsdagen.

– Självklart väcker vi känslor. Vi står för förändring och det är inte alla som gillar det, säger Carlsson och fortsätter:

– Jag har stor respekt att man kan tycka olika om olika typer av kommunikationskanaler, men det finns de som upplever att det är obehagligt med flygblad på stan eller i sin brevlåda också. Men valet är viktigt och handlar om vår framtid.

Hur har ni fått tag på telefonnumren som fått sms:et?

– Vi samarbetar med olika företag som tillhandahåller den här typen av uppgifter. Vi har två samarbetspartners. De tillhandahåller nummer för att man ska kunna sprida samhällsinformation, säger Carlsson.

Enligt Carlsson planerar man i nuläget inga fler utskick från Stockholmsdistriktet, men han utesluter inte att andra distrikt, eller andra partier, kan komma att använda metoden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!