SD-kandidat hoppar av.
Bilderna är tagna vid ett annat tillfälle. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Johan Nilsson/TT

SD-kandidat marscherade med nazister – lämnar partiet: "Galet"

Nu lämnar en av Sverigedemokraternas kandidater i Göteborg partiet och hoppar av kandidaturen, efter att en ny granskning avslöjat att mannen marscherat tillsammans med NMR år 2017. Det säger Jörgen Fogelklou, gruppledare i kommunen, till SVT.


Hela 289 personer som kandiderar i det stundande valet kopplas till nazism eller annan högerextremism. Av dessa är 214 företrädare för Sverigedemokraterna, enligt en ny rapport från researchföretaget Acta Publica som Nyheter24 tagit del av.

Läs mer om den nya rapporten här.

SD-kandidat lämnar paritet efter granskningen

Nu lämnar en kandidat för Sverigedemokraterna, i Göteborg och Västra Götalandsregionen, partiet. Det rapporterar SVT.

Mannen ska, enligt granskningen, ha marscherat tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen (NMR), i Falun 2017 och varit aktiv i flera nazistiska forum.

– För några dagar sedan fick jag ett mejl där han lämnar partiet och hoppar av kandidaturen. Nu fattar jag vad det handlar om, säger Jörgen Fogelklou, SD:s gruppledare i Göteborg, till SVT Nyheter Väst.

På frågan om vad han tycker om det faktum att kandidaten fanns med på listan svarar han: 

– Det är fel och fullständigt galet. Hade vi vetat detta hade han inte varit medlem i partiet.

Rapporten "Ur mylla brun" bygger på Acta Publicas kontroller i databaser vilka bland annat innehåller information om brottsmål, förundersökningar, underrättelseinformation och kartläggningar av extremistmiljöer. Man har också använts sig av Stiftelsen Expos dom- och förundersökningsarkiv.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!