Märta Stenevi beskriver sitt tonårsjag som omväxlande glad och grubblande.
Märta Stenevi beskriver sitt tonårsjag som omväxlande glad och grubblande. - Foto: Marko Säävälä/Fredrik Sandberg/TT

Märta Stenevi om självmordstankarna: "Tog för många strider"

Märta Stenevi öppnar upp om tonårsårens mörka stunder och de snäva ideal som fick MP-ledaren att känna att hon ofta "gick på kant".
– Det fanns perioder då jag inte riktigt ville vara med längre, säger hon i Mix Megapols "Halv tre" med Lotta Bromé.


Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring 112.

Bris - Barnens rätt i samhället: 116 111.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80.

Mind Självmordslinjen: Chatt via mind.se eller på telefonnummer 90101.

Suicidezero: Fakta och råd.

När Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi gästar "Halv tre" med Lotta Bromé på Mix Megapol delade hon öppenhjärtligt med sig av en mörk period i hennes liv. 

– Det fanns perioder då jag inte riktigt ville vara med längre, men jag tänker inte djupdyka i det men det fanns en sådan period, säger Märta Stenevi i radioprogrammet.

Stenevi beskriver sitt tonårsjag som omväxlande glad och grubblande. I perioder var hon väldigt ledsen och trycker på det faktum att hon tyckte att det var tufft att vara tonåring.

Märta Stenevi: "Gick på kant ganska mycket"

Hon menar att det var snävt att växa upp som ung tjej och att leva upp till vissa ideal – vilket gjorde henne stundom väldigt olycklig.

– Jag har alltid haft förmånen att jag haft fina kompisar, men det var svårt att hitta rätt i de ganska snäva roller som tilldelades tonårstjejer. Där skavde det på ganska många håll och kanter. Jag var inte tillräckligt tillrättalagd, hade för mycket åsikter och tog för många strider, säger Stenevi.

Hon säger även att hon "definitivt inte var tjejig" och inte heller särskilt gullig eller söt.

– Jag var inte överhuvudtaget vacker på det sättet, men däremot skärpt. Jag gick på kant ganska mycket och är glad att jag inte är femton, sexton år igen.

Programledaren Lotta Bromér svarar därefter på Stenevi och menar att det måste vara svårare att växa upp som ung tjej idag.

Märta Stenevi menar däremot att det idag är lättare att identifiera sig med fler personer, på grund av sociala medier, men att de "enskilda facken" är desto hårdare idag – och MP-ledaren avundas således inte de som är tonåringar nu.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.