Ebba Busch frågades om KD-politikern Lennart Sacrédeusut avhopp.
Ebba Busch frågades om KD-politikern Lennart Sacrédeusut avhopp. - Foto: Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg/TT

Ebba Busch om Lennart Sacrédeus avhopp: "Bra beslut"

Lennart Sacrédeus (KD) hoppar av sin kandidatur till riksdagen efter att han tryckt upp flygblad med abortkritiska budskap. – Jag tycker att det var ett bra beslut, säger partiledaren Ebba Busch i SVT:s partiledarutfrågning.


KD-ledaren Ebba Busch gästade SVT:s partiledarutfrågning under tisdagen med inledningsvis fokus på vårdköerna och abortfrågan. Busch sade då att man bör avskaffa regionerna för att få bort vårdköerna och att det kan bidra till att KD kan använda sina resurser bättre över det som idag är regiongränser.

Men i 13 av 21 regioner är KD med och styr vården som är nu, något som berör åtta av tio patienter. I sju av dessa 13 regioner har mer än 40 procent väntat på vård.

– Det kan handla om att man satt en gräns för hur många operationer eller specialistbesök som en enskild utförare får lov att ge. Där har vi föreslagit på nationell nivå att man ska ändra i lagen. Men det är tyvärr så att KD inte är i majoritet någonstans där vi styr. Vi är ett av fyra eller ett av fem partier på många ställen, sade Ebba Busch i SVT.

Ebba Busch om abortfrågan: "Grundlagsfrågor"

Ebba Busch pressas även om abortfrågan i SVT:s utfrågning, och på frågan om KD är för att göra aborträtten till grundlag sade hon:

– Ja vi är beredda att pröva detta. Det behöver utredas som andra grundlagsfrågor. Det är andra frågor som kommer att behöva utredas i det också. Men vi har öppnat om detta och tycker att aborträtten är bra.

Ebba Busch om Lennart Sacrédeus 

Bara timmar innan utfrågningen i SVT meddelade KD-politikern Lennart Sacrédeus att han drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen. Detta efter att han tryckt upp flygblad med abortkritiskt budskap som en del av sin personalvalskampanj.

På frågan om Ebba Busch anser att det är bra att Sacrédeus fått lämna sin kandidatur till riksdagen svarade hon följande:

– Jag tycker att det är ett bra beslut. Det är viktigt att inte skapa osäkerhet kring vad vi står för. Vi tycker som sagt att svensk aborträtt är bra och kommer stå bakom den, säger Ebba Busch.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!