Den 11 september är det val i Sverige.
Den 11 september är det val i Sverige. - Foto: Christine Olsson/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Här skickas väljare hem – långa köer till förtidsröstning

Dagen innan valet har flera väljare i Göteborg fått stå i långa köer till förtidsröstningen. I vissa fall har till och med väljare blivit uppmanade att vända hem och i stället lägga sin röst under valdagen.


Med lite över ett dygn tills det att vallokalerna stänger har köerna ringlat sig långa till förtidsröstningen i Göteborg – bland annat på Olskrokstorget och på kulturhuset Kåken i Härlanda.

Där har man till och med tvingats uppmana människor att återvända under valdagen för att rösta då i stället, rapporterar SVT.

Långa köer till förtidsröstningen i valet 2022

En person som under dagen skulle rösta hade, enligt SVT, köat i en timme och 20 minuter. Andra har fått vänta ännu längre på att rösta.

– På de platserna har det varit upp till två timmars kö. Vi har haft personal där som fått säga till folk att de nog får rösta imorgon istället, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad, till SVT.

Köerna har varit långa i staden trots att man utökat platserna för förtidsröstning sedan valet 2018. Men numera väljer den som röstar sina valsedlar inne i en avskärmad del och inte i förväg.

– Då tar det längre tid att genomföra själva röstningen, säger Nowotny till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!