När är valet 2022 avgjort?
När är valet 2022 avgjort? - Foto: Ali Lorestani/Fredrik Sandberg/Johan Nilsson/TT

Viktiga tidpunkten att hålla koll på – då är valet avgjort

Allt pekar på att valet kommer bli en riktig rysare – men när är det avgjort?
Det exakta resultatet kan dröja, men att förutspå ungefär hur det gått brukar kunna ske långt tidigare.


Årets riksdagsval ser ut att bli väldigt jämt. Under gårdagen kom mätningar som visade att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern skulle få 49,6 procent av rösterna, medan Moderaterna, Liberalerna, KD och SD skulle få 49,4 procent av rösterna. 

Om lika många röstade som 2018 skulle det isåfall endast skilja 13 000 röster mellan blocken, läs mer om mätningarna inför riksdagsvalet här.

När är valet avgjort?

Vallokalerna stänger 20.00 på söndagskvällen, och de första distrikten brukar kunna rapportera in sina resultat kring 20.30. 

Enligt Fouad Youcefi, reporter på SVT, brukar det sedan ta ytterligare en timme innan tillräckligt många distrikt räknats för att ett resultat ska kunna förutspås. 

– Någonstans kring 21.15 kommer man att veta ganska väl hur det går i valet, men för att se valresultatet i dess helhet måste man kolla på hela vakan, säger han till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.