Säkerhetspolisen uppmanar till försiktighet när det gäller vad man publicerar på sociala medier under valdagen.
Säkerhetspolisen uppmanar till försiktighet när det gäller vad man publicerar på sociala medier under valdagen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

Säpos varning på valdagen: "Kan legitimera våldshandlingar"

Man ska tänka sig för kring vad man delar i sociala medier under valdagen – åtminstone enligt Säkerhetspolisen som menar att man lätt kan spä på polariseringen i landet.


Säkerhetspolisen uppmanar det svenska folket att vidta viss försiktighet när det kommer till vad man publicerar på sina sociala medier under valdagen.

Anledningen? Det kan bidra till än mer polarisering, rapporterar Ekot.

Säpo: "Kan legitimera våldshandlingar"

På frågan om hur Säpo ser på att många invånare upplevt valrörelsen som mer hätsk än tidigare svarar Fredrik Bratt, kommenderingschef på Säpo, följande:

– Att det är en polarisering i en valrörelse det är ju inga konstigheter. Det vi har försökt att beskriva det är ju när den här polariseringen blir känslomässig och fylld med affekt.

– Det gäller egentligen i all offentlig diskussion nu inte minst i sociala medier där jag tror att var och en måste ta sig en tankeställare.

Bratt lyfter ett exempel: när en individ ser något roligt och publicerar det på Facebook. 

– Men vid en stunds eftertanke så kan det ju faktiskt vara så att om man delar det här till hundra stycken så har man bidragit till den här polariseringen, säger han till Ekot och fortsätter: 

– Det kan legitimera våldshandlingar i sin yttersta form för ensamagerande. 

Säpo har dock inte identifierat några ökade hot. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!