Vilka är vinnarna och förlorarna om högersidan bildar regering?
Vilka är vinnarna och förlorarna om högersidan bildar regering? - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomen: Här är vinnarna och förlorarna om Sverige får en högerregering

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna får med största sannolikhet chans att bilda en ny regering. Vilka skulle gynnas av ett sådant maktskifte – och vilka skulle stjälpas? Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, svarar.


Sverige är troligen på väg mot ett regeringsskifte. 

Högerblocket med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, gick segrande ur valet 2022 med 176 mandat mot det rödgröna, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, som fick 173 mandat.

Läs om hur skatterna kan tänkas påverkas vid ett regeringsskifte här.

Vilka hjälps och stjälps av en högerregering?

Men vilka skulle vara vinnarna om en högerregering fick makten i Sverige – och vilka skulle vara förlorarna?

– Privatekonomiska vinnare blir de som arbetar och äger, eftersom skatten lär sänkas på löneinkomster och sparkapital, samtidigt som amorteringskravet lär justeras. Egenföretagare kan nog pusta ut eftersom ingen nu kommer röra 3:12-reglerna, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, till Nyheter24 och fortsätter:

– Förlorare blir främst arbetslösa, som får se nivåerna i a-kassan återgå till de lägre ursprungsnivåerna vid årsskiftet. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Enligt Bratt fanns det, i tidigare valrörelser, mer klassiska S-förslag såsom höjt barnbidrag eller familjevecka.

– Men eftersom det är en avsaknad av sådana den här gången går det inte lika tydligt att peka på vad barnfamiljer eventuellt ”går miste om” rent privatekonomiskt med en Kristersson-regering. 

– Generellt har högersidan haft fler konkreta plånboksförslag i valrörelsen, medan åtminstone Socialdemokraterna inte varit så detaljerade i sina förslag. Det kan också hänga ihop med att man ju genomförde mycket av sin politik, såsom exempelvis höjda pensioner, under den föregående mandatperioden.

Här kan du läsa om hur pensionerna hade påverkats vid ett maktskifte.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!