Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet.
Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Annie Lööf (C) avgår som partiledare för Centerpartiet

Annie Lööf har varit partiledare för Centerpartiet, som backade i årets val, sedan 2011. Nu meddelar Lööf sin avgång som partiledare.


Den 23 september 2011 valdes Annie Lööf till Maud Olofssons efterträdare och Centerpartiets nya partiledare. Därmed blev hon partiets yngsta ordförande någonsin.

Fram till oktober 2014 var hon Sveriges näringsminister under Fredrik Reinfeldts alliansregering.

Här kan du läsa 9 fakta om Annie Lööf: bland annat om hennes make, barn, lön och utbildning.

Annie Lööf (C) avgår som partiledare

Nu meddelar Annie Lööf att hon, efter elva år, avgår som Centerpartiets partiledare. Detta bara dagar efter årets val där partiet backade jämfört med valet 2018 – något som lett till intern kritik och avgångskrav på Lööf

– Jag är väldigt stolt över det avtryck som C gjort under det här dryga decenniet, säger hon vid en blixtinkallad pressträff på torsdagseftermiddagen och fortsätter:

– Jag står här i dag för att jag har ett besked att ge. Jag kommer att avgå som Centerpartiets partiledare.

Beskedet kom bara timmar efter partistyrelsens möte.

– Jag vet att vi är flera som inte kommer att låta hatet vinna, säger Lööf vid pressträffen och uppmanar förtroendevalda och gemene man att vara respektfulla mot varandra.

Annie Lööf: "En lättnad att inte ha kommit till skada"

Vidare säger den tidigare C-ledaren att hon, efter valet, vaknade upp med "en lättnad över att inte ha kommit till skada".

– Det klart att också den hatfulla retorik som jag haft mot mig under en lång tid, och särskilt nu på senaste, tiden, påverkat. Men det är inte det enda skälet, säger Lööf om avgången.

Centerpartiet kommer att kalla till en extrastämma för att utse en efterträdare.

Annie Lööf var måltavla vid mordet i Visby

Bara veckor innan valet och avgången stod det klart att Annie Lööf varit måltavla för 33-årige Theodor Engström som misstänks ha dödat SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby. 

"Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna.", skrev Lööf själv om beskedet i ett inlägg på Instagram då. 

Engström, som enligt en rättspsykiatrisk undersökning var påverkad av en allvarlig psykisk sjukdom då dådet genomfördes och vid undersökningstillfället, misstänks för terroristbrott genom mord och terroristbrott genom förberedelse till mord.

Läs Annie Lööfs svar på fyra vanliga Google-frågor här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!