Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraternas partiledare i 17 år.
Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraternas partiledare i 17 år. - Foto: Tim Aro/TT och Janerik Henriksson/TT

Så länge kan Jimmie Åkesson sitta som SD-ledare: "Stark"

Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet – efter hela elva år. Endast SD-ledaren Jimmie Åkesson har innehaft posten längre bland de sittande partiledarna. Men hur länge till kommer han att sitta kvar – och vad skulle det betyda om han lämnade?


I över 17 år har Jimmie Åkesson suttit på partiledarposten och i valet 2022 skördade Sverigedemokraterna stora framgångar. 

Här kan du läsa vad Jimmie Åkesson sade om att bli näst största parti.

Vad händer om Jimmie Åkesson skulle avgå?

Men hur länge till kommer Jimmie Åkesson sitta kvar på partiledarposten och vad skulle det innebära om SD-ledaren, likt den tidigare C-ledaren Annie Lööf, tackade för sig? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

– Det vet nog bara Åkesson själv, säger Hellström, och fortsätter:

– Han är en populär partiledare med en stark position inom partiet. Åkesson har varit partiledare i över 17 år och det är en lång tid, men väljer han att avgå är det på eget initiativ.

Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valvaka 2022. Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Ingen självklar ersättare för Jimmie Åkesson"

En avgång skulle kunna skapa svallvågor inom partiet, enligt Johan Hellström.

– Det finns i dagsläget ingen självklar ersättare för Åkesson på partiledarposten. Åtminstone ingen som har ett lika stort stöd inom partiet. 

– Det är klart att det riskerar skada Sverigedemokraternas popularitet och framgång om de skulle få en ny partiledare som inte lyckas hålla samman partiet och som är lika skicklig på att kommunicera partiets politik.

Från Åkessons håll har det hittills inte kommit några indikationer på att han har planer på att dra sig tillbaka.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.