Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraternas partiledare i 17 år.
Jimmie Åkesson har varit Sverigedemokraternas partiledare i 17 år. - Foto: Tim Aro/TT och Janerik Henriksson/TT

Så länge kan Jimmie Åkesson sitta som SD-ledare: "Stark"

Annie Lööf avgår som partiledare för Centerpartiet – efter hela elva år. Endast SD-ledaren Jimmie Åkesson har innehaft posten längre bland de sittande partiledarna. Men hur länge till kommer han att sitta kvar – och vad skulle det betyda om han lämnade?


I över 17 år har Jimmie Åkesson suttit på partiledarposten och i valet 2022 skördade Sverigedemokraterna stora framgångar. 

Här kan du läsa vad Jimmie Åkesson sade om att bli näst största parti.

Vad händer om Jimmie Åkesson skulle avgå?

Men hur länge till kommer Jimmie Åkesson sitta kvar på partiledarposten och vad skulle det innebära om SD-ledaren, likt den tidigare C-ledaren Annie Lööf, tackade för sig? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.

– Det vet nog bara Åkesson själv, säger Hellström, och fortsätter:

– Han är en populär partiledare med en stark position inom partiet. Åkesson har varit partiledare i över 17 år och det är en lång tid, men väljer han att avgå är det på eget initiativ.

Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas valvaka 2022. Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Ingen självklar ersättare för Jimmie Åkesson"

En avgång skulle kunna skapa svallvågor inom partiet, enligt Johan Hellström.

– Det finns i dagsläget ingen självklar ersättare för Åkesson på partiledarposten. Åtminstone ingen som har ett lika stort stöd inom partiet. 

– Det är klart att det riskerar skada Sverigedemokraternas popularitet och framgång om de skulle få en ny partiledare som inte lyckas hålla samman partiet och som är lika skicklig på att kommunicera partiets politik.

Från Åkessons håll har det hittills inte kommit några indikationer på att han har planer på att dra sig tillbaka.

/
Senaste nytt

Efter mordet i Christiania – fem åtalas

Kriminolog: Gängens fixare lättare att komma åt

En nyckel i kampen mot gängen är att komma åt de 680 möjliggörare och specialister som polisen presenterade i sin kartläggning, enligt kriminologen Manne Gerell. Kommer man åt dem blir det svårare för kriminella att tjäna pengar som de sedan omsätter till makt, säger han.

Här är Coca-Colas nya smak – då kommer den finnas i butik

En ny smak på Coca-Cola landar i svenska butiker från och med vecka 16. Nyfiken på hur Coca-Cola K-Wave Zero Sugar kommer smaka? Då ska du läsa vidare.

Amazon återbetalar gästarbetare i Saudiarabien

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon betalar tillbaka 1,9 miljoner dollar, motsvarande 19,6 miljoner kronor, till över 700 arbetare i Saudiarabien i ersättning för bland annat olagliga rekryteringsavgifter.

Hamnanställd åtalas för kokainsmuggling

En anställd i Helsingborgs hamn åtalas tillsammans med två andra för kokainsmuggling till Helsingborg. 195 kilo kokain har beslagtagits i containrar i Nederländerna och Sverige. Därtill har beslag av ytterligare narkotika och vapen gjorts i utredningen.

SJ svarar på hårda kritiken: Därför är tågen ALDRIG i tid

Sveriges tågtrafik har under det senaste halvåret varit under all kritik. Nyheter24 har pratat med SJ för att nysta i problemet – varför strulade egentligen tågen i vintras?