Stockholm

Allt om Julia Kronlid (SD) – framtröstad till andre vice talman

Julia Kronlid (SD) är nominerad till posten som andre vice talman i riksdagen
Julia Kronlid (SD) är nominerad till posten som andre vice talman i riksdagen. Foto: Nils Petter Nilsson/Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraten Julia Kronlid ble under måndagen framröstad till andre vice talman av högerpartierna – något som snabbt möttes av kritik från vänstersidan. Nyheter24 har samlat allt du behöver veta om henne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under söndagen som högerpartierna M, KD, L och SD nominerade den sittande talmannen Andreas Norlén (M) att sitta kvar på den tunga posten. Då nominerades även SD-ledamoten Julia Kronlid till andre vice talman, och partikollegan Björn Söder fick se sin chans till posten gå förlorad.

Efter att i första omröstningen inte lyckats få majoritet, med 173 röster, fick Kronlind i andra omgången ytterligare en röst. SD-ledamoten har därmed röstats fram till andre vice talman i riksdagen under måndagen.

– Det är en stor dag. Jag är väldigt glad för stödet och det är ett stort stöd, säger Kronlid till Aftonbladet.

Hur bra koll har du på Julia Kronlid, hennes karriär inom partiet, omtalade uttalanden och privatliv? Nyheter24 samlar allt du behöver ha koll på.

Julia Kronlids partner och bostad – gift med SD-avhoppare

Julia Kronlid är 42 år gammal och bor sedan två år tillbaka i Täby tillsammans med sin make David Kronlid. Han är en tidigare politiker inom SD, vars avgång uppmärksammades av Nyheter24 år 2011.

Enligt honom själv låg partiets hårda inställning till flyktingpolitiken delvis till grund för beslutet:

– Det stämmer att jag vill ha mjukare invandringspolitik. Man tycker olika i frågan om hur radikal man ska vara i invandringspolitiken, har David Kronlid sagt till Nyheter24.

Julia Kronlid (SD) inför kyrkvoalet 2017. Foto: Maja Suslin/TT

Är Julia Kronlid kristen och religiös?

"Jag är uppväxt i inom frikyrkan i Vetlanda och den kristna tron har alltid betytt mycket för mig", skriver hon i en debattartikel i den kristna tidningen Dagen från 2016.

Julia Kronlid kritiserades efter motioner om abortfrågan

Flera politiker på den rödgröna sidan har kritiserat högerpartiernas nominering till andre vice talmansposten, däribland Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Enligt kritikerna har Julia Kronlid lagt flera motioner under sin tid i riksdagen som är abortkritiska. 

Hon har bland annat lämnat in en motion om att lagstadga vårdpersonals rätt till samvetsfrihet i frågan om abort. I en annan motion föreslog hon att den fria abortgränsen skulle sänkas till vecka 12, och i en tredje att den praxis som gäller vid sena aborter borde överses. 

Julia Kronlid pressades i frågan om abort

Under måndagen pressas Julia Kronlid om sina åsikter i abortfrågan i riksdagen, inför dagens talsmansomröstning.

– Jag står bakom svensk abortlagstiftning så som hela partiet gör, säger Kronlid enligt Aftonbladet och fortsätter:

– Det var bra att vi omvärderade den tidigare linjen, syftet med det blev inte bra. Det blev också mycket missuppfattningar kring frågan.

Vad tycker Julia Kronlid om evolutionsteorin?

Inför talmansomröstningen har uttalanden som Julia Kronlid gjort om skapelseteorin fått ny spridning. I en intervju med Nyheter24 från 2014 har hon sagt att det är "viktigt att det råder yttrandefrihet och åsiktsfrihet även i den frågan".

På frågan om vad hon själv trodde i evolutionsfrågan svarade hon följande:

– Jag är troende och i det ingår att man tror på en Gud, någon typ av högre makt. Jag tror att det finns en Gud som ligger bakom denna fantastiska skapelse. Det är bara att titta på hur människan fungerar och hur ett barn blir till, säger hon och fortsätter: 

– Jag tror att det är för fantastiskt för att det bara ska ha kunnat komma till av en encellig klump, helt sporadiskt.

Under måndagen 26 september får Julia Kronlid frågor om hennes syn på evolutionsteorin, och huruvida hon tycker den ska undervisas i skolan.

– Det är inga frågor jag driver över huvud taget. Det har inget med min politiska gärning att göra. Jag har inte haft någon politisk ambition vad gäller de frågorna, säger hon till Aftonbladet.

Talmansröstningen sker måndagen 26 september

Talmansomröstningen inleddes klockan 11 under måndagsförmiddagen. När en ny talman har utsetts kan det gå snabbt tills vi har en ny statsminister och regering – läs mer här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.