Ulf Kristersson (M) har lämnat rapport till talmannen
Ulf Kristersson (M) har lämnat rapport till talmannen. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristersson (M) har lämnat rapport till talmannen

Moderatledaren Ulf Kristersson har delrapporterat till talman Andreas Norlén. Talmannen uttalar sig inte om läget i förhandlingarna. Slutrapportering sker den 12 oktober klockan 11.


Ulf Kristersson (M) har fått två veckor på sig att bilda regering. I dag, onsdag, har halva tiden gått och Kristersson delrapporterade om läget i högerpartiernas regeringsförhandlingar på telefon till talmannen Andreas Norlén.

Vad som framkom under avstämningen är inget talmannen kommenterar.

I ett pressmeddelande från talmannen framgår att uppdraget ska slutrapporteras till talmannen vid ett möte på talmannens kontor den 12 oktober klockan 11.

Efter det mötet kommer Norlén att ge besked om den fortsatta processen.

Moderatledaren fick uppdraget av talmannen att sondera terrängen för en ny regering den 19 september.

Då kan riksdagen rösta om en ny statsminister

Tidigast den 14 oktober kan riksdagen rösta om Kristersson som statsminister. Därefter tar det sannolikt ytterligare någon eller ett par dagar innan han, i så fall, kan tillträda, läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministrar.

Regeringsförhandlingarna mellan M, KD, L och SD har officiellt pågått sedan den 14 september då valresultatet blev klart.

Kristersson siktar på en borgerlig regering som samarbetar med SD i riksdagen, men än så länge har han inte besvarat frågan om även Liberalerna kommer att ingå i regeringen tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Efter sin senaste avstämning med talmannen höll Moderatledaren en pressträff och beskrev förhandlingsläget som bra, men tillade:

— Det är många saker som måste diskuteras igenom innan regeringens politiska plattform är färdig.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!