Martin Melin ångrar sitt uttalande om guccikepsar.
Martin Melin ångrar sitt uttalande om guccikepsar. - Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT & Christine Olsson/TT.

Martin Melin ångrar uttalandet om guccikepsar

Liberalernas talesperson i polisfrågor Martin Melin har ångrat sitt mycket kritiserade uttalande om kriminella och guccikepsar. I en intervju med Dagens ETC säger han ”Varsågoda medborgare".


Den tidigare polisen och numera Liberalernas talesman i polisfrågor Martin Melin har mött mycket kritik för sitt uttalande om kriminella och guccikepsar. Det var under en pressträff som Melin tillsammans med regeringen presenterade förslaget om visitationszoner. 

Visitationszonerna kritiseras: ”Finns inget belägg”

Martin Melin under pressträffen om visitationszoner. Foto: Samuel Steén/TT.

"Många gängkriminella bär guccikopiakepsar"

– Alla som går runt med guccikopiakepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär guccikopiakepsar. Olika grupperingar har en viss stil och det kan ändras, men poliserna i området kan mycket väl berätta vilka märken man bär där, sade Martin Melin då.

I en uppföljande intervju i programmet Efter fem försvarade han regeringens förslag. Så här lät det då:

– Om vi tittar på de som idag skjuts och skjuter har de utländsk påbrå. Det blir lite fånigt om det bara ska vara rättvist och vi ska ha en visitationszon i något område bara för det.

Nu har Melin sagt att han ångrar sitt uttalande om guccikepsarna. Melin hävdar att han inte är nöjd med den diskussion som uppstod efter hans uttalande i pressträffen. 

Följarna rasar på Martin Melin: ”Så patetisk”

Martin Melin om visitationszonerna: ”Varsågoda medborgare"

Visitationszonerna ska hjälpa till att skydda de människor som bor i brottsutsatta områden, säger han i en intervju med Dagens ETC

– Till de här människorna vill polisen säga att nu gör vi en insats här, vi kallar det en säkerhetszon. Det blir mer som: ”Varsågoda medborgare, nu ska vi satsa på att hjälpa er.”, säger han till tidningen. 

Utesluter inte Östermalm

I samma intervju utesluter inte Melin att visitationszoner kan komma att användas i mer rika och välbärgade områden som Östermalm i Stockholm. 

– Jag tycker att polisen ska agera innan något händer och en närvarande uniformerad polis är det bästa brottsförebyggande arbetet som finns – oavsett om det gäller Stureplan eller ett utanförskapsområde, säger Martin Melin.

Han är övertygad om att poliserna kommer att hålla koll på vilka människor som håller på med kriminella ting, och vilka som inte gör det. Polisen kommer, enligt Melin, inte ha tid att kontrollera människor som inte "håller på med kriminalitet".

– Det finns inga poliser som springer runt och kontrollerar folk som de inte misstänker håller på med kriminalitet, det finns det inte tid för, säger han till Dagens ETC.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Allt om Martin Melin: Barn, flickvän och tiden i Riksdagen

Gunilla Persson i storbråk på Martin Melins Instagram: "Du är tappad"

Skämtet som tittarna inte fick se i Mello

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Källor: FN ska rösta om palestinskt medlemskap

Obefogad oro: Covid gav inte astma hos barn

Barn som smittades av covid drabbades inte i högre uträckning av astma än andra. De lugnande beskeden kommer från amerikanska forskare.

Ner i Japan men upp i Kina

Ledande index på asiatiska börser gick åt olika håll i onsdagens första timmar av handel.

Om Israel går till motanfall – så slår de till

Israels säkerhetspolitik bygger på avskräckning. Därför kan man se sig tvungen att svara militärt på Irans anfall – och i så fall direkt mot Iran, enligt överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan. Men läget är högst oförutsägbart. Och det kan också finnas en annan utväg.

Washington tog sista slutspelsplatsen

1 timme sedan
Washington besegrade Philadelphia med 2–1 och blev därmed sextonde och sista lag som tog sig vidare till NHL-slutspel.

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.