Den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige.
Den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige. - Foto: Wiktor Nummelin/Marcus Ericsson/Janerik Henriksson/TT

Är du senior? Det vill partierna göra för dig i EU-valet 2024

Åldersdiskriminering, trygghet, beskattning eller elpriser – vad kommer partierna göra i favör för de äldre under nästa mandatperiod i EU? Här är svaret.


När är det EU-val 2024?

EU-valet äger rum vart femte år, vilket innebär att förra gången det ägde rum var 2019.

EU-valet äger rum mellan 6 och 9 juni 2024, och valdagen infaller på olika dagar i olika länder. I Sverige är det EU-val den 9 juni.

Vilka får rösta i EU-valet 2024?

Hur vet man om man har rätt att rösta i EU-valet i Sverige? Jo, du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen och antingen:

  1. Vara svensk medborgare som just nu är, eller har varit folkbokförd i Sverige.
  2. Eller vara medborgare i ett EU-land, folkbokförd i Sverige och anmäld till den svenska röstlängden max 30 dagar innan valdagen. 

MISSA INTE: Info om EU-valet 2024: Vilka får rösta? Hur blev valresultatet sist?

Över 65? Därför är det viktigt att rösta i EU-valet

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, är drygt 28 procent av väljarna i årets EU-val över 65.

Det är därmed viktigt även för samhällets äldre att rösta i EU-valet, och vara med och avgöra vilka representanter man vill se i Europaparlamentet. 

Det vill partierna göra för äldre i EU-valet 2024

SPF:s medlemstidning Senioren frågade partierna vad de har för avsikt att göra för de äldre i det kommande EU-valet. Nyheter24 sammanfattar svaren:

  • Moderaterna: Partiets viktigaste fråga är tryggheten. EU bör stärka det brottsbekämpande arbetet eftersom brottsligheten är gränsöverskridande, enligt Tomas Tobé.
  • Socialdemokraterna: De prioriterar läkemedelsfrågan och en ökad tillgång av mediciner. Enligt Heléne Fritzon lärde man sig mycket av coronapandemin när det gäller framtagning av nya läkemedel och vaccin.
  • Liberalerna: Karin Karlbro uppger att man vill återuppta arbetet med EU:s antidiskrimineringsdirektiv. I dessa ska problemen med åldersdiskriminering belysas och motverkas.
  • Kristdemokraterna: Äldrepolitiken ska beslutas om i respektive medlemsland, enligt Alice Teodorescu Måwe. Frågor som rör säkerhet och Sveriges oberoende av bland annat Kina och Ryssland rör även de äldre, och kommer prioriteras i EU.
  • Centerpartiet: Man vill lyfta seniorperspektivet inom alla politiska områden. Inte minst för att garantera tillgänglighet för alla i den fysiska och digitala miljön, uppger Emma Wiesner.
  • Sverigedemokraterna: Partiet vill säkerställa att EU-beskattning inte införs i Sverige. Enligt Charlie Weimers vill "många i Bryssel" kraftigt öka budgeten och den gemensamma belåningen.
  • Vänsterpartiet: De vill investera i en välfungerande välfärdsstat, med fokus på bland annat barn- och äldreomsorg, sjukvård och en billigare elmarknad, enligt Jonas Sjöstedt.
  • Miljöpartiet: Enligt Alice Bah Kuhnke kommer man jobba mot diskriminering i alla dess former. Man vill även förbjuda åldersdiskriminering på EU-nivå.

LÄS MER:

Allt om Charlie Weimers: Utbildning, fru och EU-valet 2024

Allt om Heléne Fritzon: Utbildning, lön och EU-valet 2024

Allt om Jonas Sjöstedt: Fru, barn, längd och EU-valet 2024

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!