Stockholm

Maria Larsson kräver föräldrar på striktare alkoholpolicy

Var tredje förälder har bjudit sina minderåriga barn på alkohol, visar en Sifoundersökning som staten beställt.
Var tredje förälder har bjudit sina minderåriga barn på alkohol, visar en Sifoundersökning som staten beställt. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Var tredje förälder har låtit sin 15-åring smaka på alkohol. Nu lanserar folkhälsominister Maria Larsson (kd) en kampanj för att få fler föräldrar att säga nej.


Läs mer

Siffror från Folkhälsoinstitutet visar att var tredje förälder bjudit sina barn på alkohol. I dag skriver folkhälsominister Maria Larsson (kd), Systembolagets vd Magdalena Gerger, rikspolischef Bengt Svenson och folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamala på SvD Brännpunkt att de inleder en nationell satsning för att få fler att säga nej.

Alkoholvanor grundläggs ofta i unga år och var fjärde elev i grundskolans nionde klass uppger att de någon gång i månaden eller oftare dricker en mängd alkohol som motsvarar minst en flaska vin.

Över 40 procent av 15-åringarna uppger dessutom att de ibland blir bjudna på alkohol föräldrar i hemmet – i vart tredje fall handlar det om mer än att bara läppja på mammas eller pappas glas.

– Berusade ungdomar löper ökad risk för att drabbas av skador, olyckor och brott. Forskningen visar att föräldrar som är tydliga med att alkoholdrickande inte är okej i tonåren gör sina barn en stor tjänst, skriver Maria Larsson och de andra på SvD Brännpunkt.

Skribenterna menar att föräldrar med en tillåtande attityd riskerar att ge barnen bekymmer längre fram.

– Mot denna bakgrund kommer en kunskapssatsning att riktas till föräldrar med tonårsbarn i hela Sverige under 2010. Länens och kommunernas samordnare av drogfrågor har en nyckelroll i arbetet med att involvera exem pelvis polis, socialtjänst, föräldra föreningar och frivilligorganisationer i informationsarbetet, skriver de i SvD.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.