Var tredje förälder har bjudit sina minderåriga barn på alkohol, visar en Sifoundersökning som staten beställt.
Var tredje förälder har bjudit sina minderåriga barn på alkohol, visar en Sifoundersökning som staten beställt. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Maria Larsson kräver föräldrar på striktare alkoholpolicy

Var tredje förälder har låtit sin 15-åring smaka på alkohol. Nu lanserar folkhälsominister Maria Larsson (kd) en kampanj för att få fler föräldrar att säga nej.


Siffror från Folkhälsoinstitutet visar att var tredje förälder bjudit sina barn på alkohol. I dag skriver folkhälsominister Maria Larsson (kd), Systembolagets vd Magdalena Gerger, rikspolischef Bengt Svenson och folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamala på SvD Brännpunkt att de inleder en nationell satsning för att få fler att säga nej.

Alkoholvanor grundläggs ofta i unga år och var fjärde elev i grundskolans nionde klass uppger att de någon gång i månaden eller oftare dricker en mängd alkohol som motsvarar minst en flaska vin.

Över 40 procent av 15-åringarna uppger dessutom att de ibland blir bjudna på alkohol föräldrar i hemmet – i vart tredje fall handlar det om mer än att bara läppja på mammas eller pappas glas.

– Berusade ungdomar löper ökad risk för att drabbas av skador, olyckor och brott. Forskningen visar att föräldrar som är tydliga med att alkoholdrickande inte är okej i tonåren gör sina barn en stor tjänst, skriver Maria Larsson och de andra på SvD Brännpunkt.

Skribenterna menar att föräldrar med en tillåtande attityd riskerar att ge barnen bekymmer längre fram.

– Mot denna bakgrund kommer en kunskapssatsning att riktas till föräldrar med tonårsbarn i hela Sverige under 2010. Länens och kommunernas samordnare av drogfrågor har en nyckelroll i arbetet med att involvera exem pelvis polis, socialtjänst, föräldra föreningar och frivilligorganisationer i informationsarbetet, skriver de i SvD.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.