Sd-politikern körde rattfull, ljög om det och riskerar nu att uteslutas ur sitt parti.
Sd-politikern körde rattfull, ljög om det och riskerar nu att uteslutas ur sitt parti. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Sverigedemokratisk politiker ljög om rattfylla

Undanhöll domen inför valet. Riskerar nu att uteslutas ur partiet.


OSKARSHAMN. En sd-politiker i Oskarshamn dömdes till två månaders fängelse för grovt rattfylleri men valde att dölja det inför valet. Nu riskerar han att sparkas ut ur sverigedemokraterna.

– Om det här stämmer ser vi det som svårt att han kan vara med i partiet över huvud taget, säger William Petzäll, pressekreterare hos sverigedemokraterna, till Barometern.

I en vandelsförsäkran måste kandidater till politiska förtroendeuppdrag uppge om de har dömts för något brott. Och trots att politikern i fråga kandiderar till kommunfullmäktige valde han att inte nämna domen för rattfylleri.

Sverigedemokraternas partistyrelse kommer nu att höra politikern för att sen ta ställning till om han ska uteslutas ur partiet. Processen kommer att vara klar innan valet.

– Vi ser mycket allvarligt på det brottet han har begått, men även att han inte har angett det i sin vandelsförsäkran, säger William Petzäll till Barometern.

/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

1 timme sedan
Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.