Margareta Sandstedt (sd): Sverige bör stödja Rysslands politik mot sina grannländer."
1 av 4
Margareta Sandstedt (sd): Sverige bör stödja Rysslands politik mot sina grannländer." - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Jonas Sjöstedt (v): "För en gångs skull var Bildt, Hamilton och jag överens."
2 av 4
Jonas Sjöstedt (v): "För en gångs skull var Bildt, Hamilton och jag överens." - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Hamilton reagerade på Sandstedts uttalande att EU ska hålla tyst om mänskliga rättigheter på grund av kommersiell hänsyn till oljehandeln.
3 av 4
Hamilton reagerade på Sandstedts uttalande att EU ska hålla tyst om mänskliga rättigheter på grund av kommersiell hänsyn till oljehandeln. - Foto: Conny Sillén/Scanpix
 Carl Bildt (m) undrade om detta gällde alla gränser, även Baltikum och Finland. Och ja, det stämmer. Alla gränser.
4 av 4
Carl Bildt (m) undrade om detta gällde alla gränser, även Baltikum och Finland. Och ja, det stämmer. Alla gränser. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Sverigedemokraternas Margareta Sandstedt vill stötta Ryssland

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska stödja Rysslands ockupation i Georgien.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
EU-nämnden

EU-nämnden är en rådgivande riksdagsgrupp som ger regeringen råd och betänkanden i EU-relaterade frågor. EU-nämnden bereder inte lagförslag som andra riksdagsutskott utan förbereder Sveriges förhandlingsposition till EU:s ministerråd.

På fredagens möte i EU-nämnden diskuterades bland annat södra Kaukasus och situationen i Georgien. Ryssland ockuperar sedan 2008 delar av landet och utrikesminister Carl Bildt (m) uttryckte vid tidpunkten stark kritik mot Rysslands agerande vilket gjorde honom tillfälligt ovälkommen i Ryssland.

Sverigedemokraternas ledamot Margareta Sandstedt uttryckte under mötet sverigedemokraternas ståndpunkt att Sverige inte bör kritisera utan istället stödja Ryssland i sina relationer till grannländer.

I samtal med Nyheter24 säger ledamoten Jonas Sjöstedt (v) att en mindre debatt uppstod:

– För en gångs skull var Carl Bildt, Carl B Hamilton (fp) och jag helt överens vilket är ovanligt. Sandstedt läste upp sina ståndpunkter från ett skrivet manus och andemeningen i hennes resonemang var att Kaukasus ligger så långt bort och berör oss inte direkt och det är viktigare att vi har en strategiskt god relation till Ryssland, fortsätter Sjöstedt.

– Carl Bildt tog ordet och frågade om samma sak gäller för Baltikum eller Finland. Då svarade Sandstedt ja.

EU-nämndens ordförande Carl B Hamilton bekräftar Sjöstedts uppgifter till Nyheter24:

– Vi talade om Rysslands inblandning i norra delen av Georgien och att Ryssland vill expandera sitt inflytande. Hon tyckte att Sverige skulle arbeta för att EU ska stödja Ryssland i sin politik mot grannländerna. På Bildts fråga om detta gällde samtliga grannländer och även Baltikum svarade hon ja.

– Nästa diskussionspunkt gällde mänskliga rättigheter där Sverige vill att EU ska ha en årlig rapport om mänskliga rättigheter i världen. Detta motsatte sig Sandstedt på grund av kommersiell hänsyn när det gäller oljerelaterade länder, säger Hamilton till Nyheter24.

Nyheter24 har under fredagen förgäves sökt Margareta Sandstedt för en kommentar. På frågan om Sandstedts uttalande stämmer överens med sverigedemokraternas utrikespolitiska linje har flera ledande sverigedemokrater avstått från att uttala sig, däribland Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund och partiets pressekreterare Mattias Karlsson.

Politiske sekreteraren Martin Kinnunen (sd) förnekar delar av det som förts vidare från mötet:

– De andrahandsuppgifter som du har är en felaktig tolkning. Det som ska ha sagts om Baltikum är felaktigt och ligger inte i partiets linje.

Är detta ett uttalande som får står för Margareta Sandstedt? Speglar det partiets utrikespolitiska linje?

– Jag är tveksam till huruvida det ens står för Sandstedt, det kan ha sagts saker som inte menats. Vi har aldrig uttalat oss i den frågan, och  har inte bildat oss någon tydlig utrikespolitisk hållning i den frågan.

Läs hur Jonas Sjöstedt beskriver mötet i ett blogginlägg.

/
/
/