Tisdag 27 Sep
Stockholm

Gustav Fridolin och Åsa Romson tar över Miljöpartiet

Den nya gröna duon. Romson och Fridolin.
1 av 3
Den nya gröna duon. Romson och Fridolin. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Rivalerna Romson och Valtersson på partikongressen.
2 av 3
Rivalerna Romson och Valtersson på partikongressen. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Mikaela Valtersson på partikongressen.
3 av 3
Mikaela Valtersson på partikongressen. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

Gustav Fridolin och Åsa Romson blir miljöpartiets nya språkrör. Omröstningen skedde under lördagen på de grönas partikongress.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tog miljöpartiet från en tillvaro i parlamentarisk skuggtillvaro till att bli Sveriges tredje största parti. Det gröna stjärnskottet Gustav Fridolin har sedan länge varit förhandstippad till att bli nytt sptåkrör men frågan kvarstod vem som skulle bli hans parhäst.

När diskussionerna först satte i gång talades det mest om partiets ekonomisk-politiske talesperson Mikaela Valtersson. Den senaste tiden gjorde sig Åsa Romsons namn dock allt mer gällande.

När omröstningen väl gick av stapeln under lördagen vann fick Fridolin hela 94,9 procent av rösterna och Åsa Romson 68 procent. Det är ett starkt mandat från partiet till de nya språkrören.

Fridolin riksdagsledamot och har ett förflutet som språkrör för grön ungdom, riksdagsledamot och journalist. Romson är också riksdagsledamot men har också forskat inom miljörättsjuridik. Romsom varit tidigare aktiv i Stockholms kommunpolitik där hon mest är känd som en av arkitekterna bakom stadens trängselavgifter, skriver DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.