- Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Annie Lööf sågar sin egen partistyrelse

"Kan inte flytta beslut från köksbordet till riksdagshuset."


Föräldraförsäkringen

Består av föräldrapenning, mammaledighet, pappaledighet och rätt till förkortad arbetstid.

Föräldrar får 480 dagar med föräldrapenning, per barn. Föräldrar med gemensam vårdanad har rätt till hälften var av dagarna.

Grundnivån är 180 kr/dag. Högsta ersättning är 910 kr/dag.

 

Centerpartiets partistyrelse vill att föräldraförsäkringen ska kvoteras lika mellan föräldrarna. Partistyrelsen menar att lönen sjunker under ledigheten, och att chansen till karriärklättring avtar. Vilket vanligen drabbar fler kvinnor än män.

Pariledarkandidaten Annie Lööf var dock snabb att motsätta sig. På twitter skriver hon: "Man kan inte flytta beslut från köksbordet till riksdagshuset."


Partisekreteraren Michael Artursson säger till Ekot att "det är ett helt nytt sätt att se på frågan". Bakgrunden är att man vill minska ojämlikheten mellan män och kvinnor. Centern menar att många kvinnor redan ligger efter i löneutvecklingen, och att ojämlikheten ökar i samband med att man blir förälder.

Anni Lööf tycker att det är helt fel väg att gå. Hon kontrar med att man måste respektera exempelvis egenföretagare som har svårt att vara hemma så länge med sina barn. Det gäller både kvinnor och män.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.